11 източници на тракане от двигателя и как да ги отстраним

26 юни 2020, 7:00

Съвременният двигател с вътрешно горене е сложен балет от стотици части, всички заедно работят за преобразуване на горивната енергия в движение. Когато погледнете под капака на колата си, не се вижда много, и по-малко се чува – когато всичко е в изправно състояние. Тракане на двигателя обикновено е знак, че нещо се е объркало. След като идентифицирате източника, можете да предприемете стъпки, за да направите правилния ремонт.

1.Счупен обтегач на ремъка или на веригата

Ангренажните ремъци и веригите за синхронизация трябва да имат известна степен на опъване, за да работят правилно. Обтегачът на ремъка обикновено е пружинен с някакъв вид хидравличен или еластомерен амортисьор. Ако пружината се счупи или амортисьорът се повреди, обтегачът може да отскача, причинявайки тракане на двигателя. В този случай трябва да смените счупения обтегач възможно най-скоро.

2. Напукан каталитичен преобразувател

Каталитичният преобразувател е устройство за контрол на отработените газове. Вътре има стоманена или керамична матрица, покрита с инертни редки метали, преобразува вредните емисии, така че те да са по-малко токсични. В случай на катализатори на основата на керамика, топлинен или механичен удар може да доведе до напукване на матрицата. Ако парче се откъсне, може да чуете тракане в ауспуха. Напуканият каталитичен преобразувател не трябва да причинява никакви значителни повреди, а подмяната е  проста, но скъпа.

3.Свит повдигач на клапана

Разпределителния вал задвижва всмукателните и изпускателните клапани. Механичните повдигачи на клапани могат да бъдат регулирани с подложки или регулиращ винт. Хидравличните повдигачи използват налягане на маслото, за да поддържат правилната хлабина. Ако повдигачът се свива или не може да издържи на натиска, хлабината ще бъде твърде голяма, причинявайки тракане. Сам по себе си свит повдигач може да не причини никакви последващи повреди. Подмяната на повдигача или регулирането на хлабина на клапана ще направят тракането да изчезне.

4.Напукана гъвкава плоча

При превозни средства с автоматична трансмисия гъвкавата плоча свързва двигателя към трансмисията. В центъра на плочата болтовете се свързват с коляновия вал. В близост до ръба на плочата болтовете се свързват към преобразувателя на въртящия момент. Понякога могат да се появят пукнатини около болтовете на коляновия вал. Диагностиката и подмяната на гъвкавата плоча изисква премахване на трансмисията, което струва скъпо.

5.Ниско налягане на маслото

Компонентите, работещи с налягане на маслото включват компонентите за променливо газоразпределение (VVT) и хидравлични повдигачи на клапани. Когато няма достатъчно налягане на маслото, тези части може да не функционират, което води до тракане на клапаните или VVT. Първо проверете нивото на маслото и го долейте, ако е необходимо. Ако маслото е малко, проблемът с изтичането или изгарянето трябва да бъде отстранен, преди лагерите да бъдат разрушени или емисиите да станат критични. В противен случай може да имате и друг проблем в маслената система.

6.Ръждив предпазен щит

По-старите превозни средства могат да изпитат проблеми, свързани с годините, като разрушаваща корозия. На места, като например на каталитичния преобразувател или заглушителя, топлинните екрани осигуряват защита от отработената топлина. На и около изпускателната система топлината ускорява корозията. Един ръждясал топлинен щит може да се откачи, издавайки тракане. В този случай топлинният щит трябва да бъде сменен.

7.Детонации в двигателя

Детонации или предварително запалване  на двигателя се причиняват от горещи точки в цилиндъра, запалващи гориво-въздушната смес преди запалителната свещ. Двата пламъка се сблъскват, засилвайки налягането. Обикновено това се причинява от нискооктаново гориво при двигател с висока компресия, но може да се дължи и на въглеродни отлагания, грешно избрани запалителни свещи или прегряване. Някои механици намират решението, като се преместят с една степен предварението. По-дълбоките проблеми може да изискват по задълбочена диагностика.

8.Чукане на буталото

При превозни средства с голям пробег износването на буталото и цилиндъра може да е толкова голямо, че буталото вече да не работи правилно. Когато двигателят е студен, буталото може да издаде дрънкащ звук. Обикновено шумът намалява, след като двигателят достигне работна температура и буталото се разширява. Чукането на буталото е повече досада, отколкото истински проблем, а решението на проблема ще изисква основен ремонт с бутала с по-големи размери, струващ хиляди левове.

9.Чукане на мотовилката

Между мотовилката и коляновия вал масления филм на двигателното масло, по-малък от половината от дебелината на човешкия косъм, запазва движещите се части да не контактуват помежду си. С течение на времето, поради износване, небрежност или злоупотреба, тази хлабина може да нарасне, което води до чукане на мотовилката. В крайна сметка може да съсипе коляновия вал, мотовилката или целия блок. Подмяната на лагера може да реши проблема, но възстановяването може да струва скъпо.

10.Износен задвижващ ремък

Задвижващите ремъци са гъвкава конструкция от гума върху влакна и корди. В продължение на много километри, когато ремъкът започне да се износва и разгражда, той може да се разпадне. Ако закъсано парче от стар задвижващ ремък се удря около шайбите на двигателя с висока скорост, това може да звучи като тракане. При изключен двигател проверете задвижващите ремъци за опъване, износване и напукване.

11.Липсваща изолация

Повечето съвременни двигатели са скрити под пластмасови капаци и шумоизолираща изолация. След години на употреба, това може да доведе до износване или счупване. За необученото ухо шумните части на двигателя, като инжектори за гориво, може да звучат отвратително, но все пак те са в ред. Инсталирането на фабричните шумозаглушаващи материали ще отстрани този проблем.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!