Думата на експерта

22 юли 2020, 13:00

Schaeffler REPXPERT Alistair Mason обяснява как производството на трансмисионната система се е адаптирало към структурните промени в дизайна на двигателя.

Двигателите се променят, така че съединителя и трансмисията също се адаптира. Автомобилите с ръчна скоростна кутия все още са много популярни, така че все още има голямо търсене на ремонт и смяна на съединителя. Броят на превозните средства, използващи саморегулиращ се съединител, продължава да се увеличава, тъй като те дават предимствата на по-леката работа на съединителя с постоянна точка на зацепване и натоварване на вилката.

Сега обаче наблюдаваме използването на хидроелектрически съединители в полуавтоматични трансмисии, където електрически задвижващ механизъм управлява хидравличното налягане към подчинения цилиндър за работа на съединителя. В подчинения цилиндър е монтиран датчик за положение, за да даде обратна връзка за положението на съединителя.

Освен това повечето производители на превозни средства вече използват системи с двоен съединител. Основното предимство е скоростта на смяна на предавката – която може да бъде толкова бърза – 0,08 секунди! Поради това при ускоряване шофьорите са склонни да задържат крака на газта в едно положение, докато не се достигне желаната скорост, след което леко го повдигат, за да поддържат тази скорост. В резултат на това е много по-лесно превозното средство да се движи в икономичен режим, за да подпомогне контрола на емисиите и тъй като скоростната кутия се управлява от ECU, тя винаги е в правилната предавка. Система с двоен сух съединител е най-ефективната, тъй като няма приплъзване на съединителя.

Уверете се в поддръжката

По принцип единствената поддръжка, необходима на трансмисионната система, е смяната на маслото в автоматични, мокри двойни съединители и променливи скоростни кутии. Това е така, защото маслото се замърсява с износването на съединителя, губейки смазочните си свойства, влошава качествата си, причинявайки преждевременно износване на свързани компоненти и води до скъпи сметки за ремонт.

Друга област, която трябва да се разгледа, за да се гарантира, че скоростните кутии се поддържат правилно, е софтуерът на управляващото устройство. Производителите непрекъснато променят софтуера за оптимизиране на системите и предотвратяване на потенциални проблеми.

Съвети за снабдяване на части

Първият ми съвет в тази област би бил да се монтират качествени части от известен производител – не избирайте просто въз основа на цената. Това е част от репутацията на сервиза и ако в края на деня се налага поправка поради неизправни части, кой ще плати? Ще има и недоволен клиент.

Също така бих препоръчал да не смесвате части по време на подмяна на съединителя – използвайте всички компоненти само от една марка, тъй като те ще бъдат оптимизирани да работят заедно.

Съвети и трикове

Прекарайте 10 минути за проучване на работата; специалните процеси стават все по-чести, което означава, че грешките могат да бъдат скъпи. Актуализациите на софтуера могат да разрешат много неизправности, така че винаги си струва да се проверят преди да демонтирате основните компоненти.

Използвайте правилните инструменти; допуските са много по-фини в наши дни и компонентите са по-чувствителни. Инструментът ще се изплати, ако работата трябва да бъде извършена отново.

Техническите бюлетини стават все по-широко достъпни на уебсайтовете на производителите, така че винаги си струва да проверите дали има такъв за вашата работа, тъй като това може да спести много време и усилия.

pmm

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!