Контрол на сцеплението

24 юли 2020, 7:00

Traction Control (TCS) е опция, която често се среща при превозни средства, оборудвани с антиблокиращи спирачни системи (ABS). Контролът на сцеплението е по същество функция за добавка към ABS, която подобрява сцеплението, когато автомобилът се ускорява на мокра или хлъзгава повърхност или се ускорява твърде бързо, за да могат гумите да поддържат сцеплението си. Контролът на сцеплението предотвратява завъртането на колелата чрез прилагане на спирачките на задвижващото колело, което губи сцепление, и / или моментно намаляване на въртящия момент на двигателя чрез различни методи. Основната разлика между ABS и TCS е, че ABS влиза в играта само при спиране, докато TCS работи само докато се ускорява.

Компоненти на системата за тракшън контрол

Тракшън контрол споделя много от същите компоненти и сензорни входове с ABS системата:

  • Често се използва общ контролен модул с допълнителен софтуер и контролни вериги за TCS. В някои превозни средства може да се използва отделен TCS модул за управление.
  • За наблюдение на скоростта на колелата се използват същите сензори за скорост на колелото.
  • Същата помпа и акумулатор за високо налягане се използват за генериране и съхраняване на хидравлично налягане за TCS спиране.
  • Същият модулатор (с няколко допълнителни електромагнитни клапана) се използва за управление на спирането.

Как работи тракшън контрола

Основният вход към програмата за управление на TCS идва от сензорите за скорост на колелата. Сензорите непрекъснато следят скоростта на колелата по всяко време на движение на автомобила. Сензорите генерират сигнал, пропорционален на скоростта на колелата, така че сравнявайки скоростта на колелата, системата ABS / TCS може да открие промени, които показват, че колелото губи сцепление, пързаля се или буксува.

Когато е необходимо управление на сцеплението, то задейства спирачките на задвижващото колело, което губи сцепление. Бавното колело му позволява да възвърне сцеплението. В същото време въртящият момент се премества през диференциала към противоположното колело, което все още има сцепление.

Прилагането на спирачките изисква маршрутизиращо налягане от ABS помпата и акумулатора за високо налягане през модулатора на ABS. Управлението на сцеплението обикновено добавя допълнителен електромагнитен клапан в ABS модулатора за спирачната верига на всяко задвижващо колело. Това позволява на системата да прилага налягане, за да забави задвижващото колело, ако колелото започне да се буксува. ABS соленоидите за една и съща спирачна верига могат също да бъдат задействани, за да задържат, освобождават и увеличават отново налягането, докато се възстанови сцеплението.

Повечето системи за контрол на сцеплението ще преустановят спирането след определен период от време или след многократни повтарящи се спирачни приложения, за да се предотврати прегряване на спирачките (например при шофиране в кал или сняг).

Ако и двете колела губят сцепление, контролът на сцеплението може да спира двете колела еднакво, за да ги забави достатъчно, така че да могат да възвърнат сцеплението, и / или може също да изпрати заявка до модула за управление на силовото задвижване (PCM), за да намали въртящия момент на двигателя, докато сцеплението се възвърне. В зависимост от приложението на превозното средство, всяка от няколко различни стратегии за намаляване на въртящия момент може да се използва или комбинира:

  • В някои приложения се използва “регулатор за връщане на дросела”. Това устройство е прикрепено към управлението на дроселовата клапа за да намали отвора и, когато е необходимо да управлява сцеплението. Шофьорът може да почувства как устройството притиска педала за газ към крака му, като му казва да успокои газта.
  • При превозни средства с електрически дросел няма механична връзка между педала за газ и дросела. Дроселът се управлява електронно от PCM въз основа на сензорни входове от педала за газ. Тук системата за контрол на сцеплението може да поиска от PCM за момент да намали отвора на дросела, ако колелото се избуксува.
  • При други приложения TCS може да поиска PCM да забави времето за подаване на искрата и / или да деактивира един или повече инжектори за гориво (до четири инжектора на V8), за да намали въртящия момент на двигателя, ако самото спиране не е достатъчно, за да възвърне сцеплението.
  • При някои приложения системата за управление на сцеплението може също така да поиска от PCM или модула за управление на трансмисията (TCM) да прехвърли моментално предаването на по-висока предавка, за да намали въртящия момент до възстановяване на сцеплението.
  • За допълнителна обратна връзка повечето системи за контрол на сцеплението осветяват или мигат предупредителната лампа TCS на таблото, когато системата е активна.

Изключване на тракшън контрола

 

Някои шофьори могат да намерят намесата на контрола на сцеплението за досадна, особено ако управляват превозно средство с висока мощност. Така че повечето системи имат бутон или превключвател, който позволява на водача временно да деактивира контрола на сцеплението. Когато системата е деактивирана, светва предупредителна лампа, която да напомня, че контролът на сцеплението не е наличен. Системата ще остане деактивирана, докато водачът натисне отново бутона TCS или до началото на следващия цикъл на запалване (режимът по подразбиране за TCS обикновено е включен).

Забележка: Деактивирането на контрола на сцеплението не деактивира или не влияе върху работата на ABS системата. ABS остава постоянно, освен ако не се е деактивирал поради вътрешна повреда.

Повечето системи за контрол на сцеплението работят само при скорост под 50 км/ч, тъй като контролът на сцеплението обикновено не е необходим при по-високи скорости. Освен това спирането при по-високи скорости може да има неблагоприятен ефект върху управлението и стабилността на превозното средство – освен ако контролът върху сцеплението не е част от цялостна система за контрол на стабилността, която следи стабилността на превозното средство и управлението при всички скорости.

Проблеми и диагностика на TCS

Системата за контрол на сцеплението има собствена предупредителна светлина и споделя вътрешната си самодиагностика с ABS системата. Ако възникне повреда в който и да е от компонентите, които влияят на работата на всяка от двете системи, ще се запали едната или двете предупредителни лампи и в контролния модул ще бъде зададен диагностичен код за неизправност (DTC), който съответства на повредата (ите).

Ако предупредителните лампи TCS или ABS са включени, едната или двете системи обикновено са деактивирани и ще останат офлайн, докато не се диагностицира и отстрани повредата.

Процедурата за четене и изчистване на кодовете за неизправност TCS / ABS ще варира в зависимост от годината и системата на автомобила. При по-стари превозни средства (преди OBDII), модулът TCS / ABS има ръчни флаш кодове и не е необходим инструмент за сканиране. В повечето по-нови приложения обаче е необходим инструмент за сканиране.

TCS / ABS диагностиката изисква инструмент за сканиране със софтуер, който може да комуникира с TCS / ABS модула. Инструментът за сканиране също трябва да е съвместим с CAN, ако превозното средство е по-ново с CAN.

В повечето приложения системата TCS / ABS ще има редица самостоятелни тестове, които могат да бъдат стартирани чрез инструмента за сканиране. Това включва тестове, които работят с помпата, и тестове за TCS / ABS соленоиди. Някои от тези тестове може да се предлагат само с OEM инструмент за сканиране.

Ако някой от хидравличните компоненти в системата ABS или спирачната система се подменя, може да е необходим и инструмент за сканиране, за да задействат соленоидите на ABS, така че да се обезвъздуши от модулатора и спирачната линия.

За конкретни сервизни процедури винаги се обръщайте към сервизната литература на производителя на автомобила. Това включва последователност на обезвъздушаване, схеми на свързване, спецификации за съпротивление на сензора за скорост на колелата и процедури за тестване и подмяна на компоненти.

Предупреждение: Акумулаторът с високо налягане в системите TCS / ABS трябва да бъде под налягане, преди да работите върху спирачките или да отворите всякакви спирачни линии. Това може да се направи чрез помпане на педала на спирачката 30 до 40 пъти при изключено запалване.

Повечето проблеми с контрола на сцеплението, които възникват, са свързани със загубата на сигнал от сензор за скорост на колелото, помпа, който не работи, или акумулатор с високо налягане, който изпуска или не може да задържи налягане.

Сензорите за скоростта на колелата могат да бъдат проверени чрез измерване на съпротивлението им с омметър и сравняване на показанията със спецификациите. Сензорите са магнитни и може да не дават добър сигнал, ако върхът е замърсен с метални отпадъци или въздушната междина между върха на сензора и пръстена е твърде голяма.

Ако код показва, че помпата за високо налягане не работи, основната причина може да е неизправно реле на помпата или лоша връзка на кабелите. Ако помпата не работи, когато релето е заобиколено с джъмперен проводник, помпата се е повредила и трябва да бъде сменена.

Код, който показва, че системата не задържа налягане, обикновено означава, че акумулаторът с високо налягане изпуска (проверете уплътнението между акумулатора и модулатора / монтажа на помпата или че гумената диафрагма вътре се е разкъсала, което позволява на акумулатора да загуби заряда на азотния газ (заменете акумулатора след понижаване на налягането на системата).

Проблеми могат да възникнат и с някой от електромагнитните клапани в модулатора TCS / ABS. Проблемът може да бъде механичен (повреда поради ръжда или корозия в клапана) или електрически (повреда на соленоида). В повечето системи клапаните не могат да бъдат заменени поотделно, така че целият модулатор трябва да бъде сменен като комплект.

Ако код показва вътрешна повреда на модула, TCS / ABS модулът обикновено може да бъде заменен като отделен елемент.

Комуникационните грешки между TCS / ABS модула и PCM или BCM (Body Control Module) могат да са резултат от повреда в окабеляването.

Различните обозначения на системата за контрол на сцеплението на различни производители от различни държави са: TCS – traction control system, ASR – Antriebsschlupfregelung, ESC –  electronic stability control.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!