Най-бързият компютър в индустрията: Continental ускорява развитието на AI с помощта на суперкомпютър

6 август 2020, 7:00

  • Работи във Франкфурт от началото на 2020 г.: мрежова компютърна система с технология NVIDIA намалява времето за разработка от няколко седмици на няколко часа
  • Областите на приложение включват изкуствен интелект, задълбочено обучение и виртуална симулация
  • Компютърният клъстер вече е класиран в списъка на TOP500 суперкомпютри като най-мощният компютър в автомобилната индустрия
  • Софтуерна централа на Continental с над 20 000 софтуерни и ИТ експерти

Continental ускорява развитието на бъдещи технологии със суперкомпютър, който е без конкуренция в автомобилната индустрия. С изграждането на мрежа на необичайно високоефективна компютърна система, базирана на технологии от NVIDIA (свързан с InfiniBand DGX), Continental поставя нов етап от развитието на изкуствения интелект (AI). Това е необходимо за разработването на иновационни бъдещи технологии, като например при асистирано, автоматизирано и автономно шофиране. По този начин технологичната компания подчертава основните си компетенции в областта на софтуера и мрежите, както и в архитектурата на системите.

Новият суперкомпютър се състои от повече от 50 мрежови устройства „NVIDIA DGX“ – всеки от тях струва точно толкова, колкото луксозен спортен автомобил. Те работят заедно в център за данни във Франкфурт на Майн от началото на 2020 г. От този нов компютърен клъстер разработчиците в Continental по целия свят получават изчислителната мощ и съхранение, от които се нуждаят за изключително сложни и интензивни данни – включително по-специално тези, свързани с AI. Новият суперкомпютър от Continental е класиран според актуалния списък на суперкомпютрите TOP500 като топ система в автомобилната индустрия.

Задълбочено обучение, симулацията и генерирането на виртуални данни е много по-бързо възможно благодарение на NVIDIA DGX клъстера.

„Суперкомпютърът ускорява нашето развитие по отношение на технологиите“, заяви Кристиан Шумахер, ръководител на „Системи за управление на програми“ в бизнес подразделението за усъвършенствани системи за шофиране на Continental. „Компютърът от висок клас ще бъде използван по-специално за иновативни софтуерни дисциплини като задълбочено обучение и симулации, управлявани от AI“, обясни той. „С помощта на изчислителната мощност, която сега придобихме, можем да разработим модерните системи, които са ни необходими за асистирани, автоматизирани и автономни превозни средства по много по-бърз, по-ефективен и по-икономичен начин. Ние ги използваме, за да симулираме реални физически тестови шофирания и в резултат на това се нуждаем от по-малко пътувания в действителност. Правейки това, ние значително намаляваме времето, необходимо за програмиране, включително обучението на изкуствени невронни мрежи. ”

По този начин разработчиците на Continental засилват своя опит в това, което е известно като “задълбочено обучение” – в което изкуствена невронна мрежа дава възможност на машините да учат чрез опит и да свързват нова информация със съществуващите знания, като същевременно имитират процеса на обучение в човешкия мозък. Без суперкомпютри са необходими няколко хиляди часа обучение, включващи милиони изображения и следователно огромни количества данни, за да се тренира невронна мрежа. Компютърът с висока производителност сега намалява времето, необходимо за този процес, намалявайки го от седмици до часове. Continental е софтуерна централа с над 20 000 софтуерни и ИТ експерти.

Изчислителната мощност, налична чрез клъстера GPU, ще увеличи иновативната мощ на Continental по отношение на AI-базирани решения.

Инвестицията, която направи в най-мощната суперкомпютърна система на автомобилната индустрия, е следваща стъпка в стратегията на Continental за бъдещето: концентриране върху ключови области за иновации, като софтуер и цифровизация. Повече от 20 000 от над 51 000 инженери, работещи за Continental, са експерти в областта на софтуера и ИТ. Continental вече има над 900 експерти в AI, а до 2022 г. той ще има около 1900. „Софтуерът е кислородът на индустрията“, казва д-р Елмар Дегенхарт, председател на Изпълнителния съвет на Continental. „Той поставя основата за изцяло нови услуги. Създаването на стойност със софтуера отчита двуцифрен процент на растеж всяка година. ” Например, с развитието на високопроизводителни компютри – дигиталното сърце на превозните средства – Continental вече генерира продажби от над 3 милиарда евро. Само един клиент ще получи повече от 2,5 милиона такива компактни високопроизводителни компютри до 2022 г. Това поставя Continental сред водещите компании в бранша. Наскоро за Volkswagen беше разработен особено високопроизводителен сървър за превозни средства. Този сървър за приложения в автомобила (ICAS1) дава възможност за висока степен на свързаност на автомобила за новите електрически превозни средства от серията ID на VW – като например възможността за бързо и сигурно инсталиране на актуализации за безопасност чрез безжична връзка. До 2022 г. Continental очаква повече от десет допълнителни проекта.

Управлението на сложни сценарии за шофиране е едно от най-големите предизвикателства по пътя към автономна мобилност.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!