Колко време отнема зарежданато на електрически автомобил?

11 август 2020, 7:00

Купуването на електрически автомобил е вълнуващо събитие. Дали целта ви е икономическа – да намалите времето и парите, които оставяте на бензиностанциите, екологична или просто искате да имате нещо по-модерно, няма съмнение, че популярността на електромобилите нараства.

Както подсказва името, електрическите автомобили имат батерия, която се зарежда с електричество, а не двигател, който работи на бензин. Те се различават от хибридните автомобили, които се движат първо на електричество и преминават на бензин, когато батерията е изчерпана.

Големината на времето за зареждане варира значително. То може да бъде от час до половин ден.

Спестяване на време при зареждане

Точно както мобилния телефон, електическият автомобил ще се нуждае от често зареждане за да бъде ефективен. Като при телефона, може да допълвате батерията през деня в зависимост от плановете ви и да зареждате напълно през нощта. Добра идея е използването на обществени станции за зареждане. В крайна сметка карате колата си до вашата дестинация и тя остава паркирана. Ако имате възможност, паркирайте я на зареждаща станция, докато свършите със задачите си.

Гъстотата на зарядните станции зависи от това къде живеете. В съвременните градове има доста, но в провинциалните райони те са малко, ако изобщо ги има. Съществуващата инфраструктура е определяща при закупуването на електромобил. Възможно е да го заредите напълно у дома през нощта.

Фактори, определящи времето на зареждане

Основен фактор е размера на батерията – колкото е по-голяма, толкова по-бавно се зарежда. Всеки автомобил има максимална скорост на зареждане, която не може да се надхвърли. Тя зависи от вида автомобил и зарядното устройство.

Моментното състояние на батерията също влияе на времето на зареждане. Колкото по-изтощена е батерията, толкова по-бързо ще се зарежда. При 50% заряд, зареждането започва да се забавя и това забавяне става драстично при 80%.

Има и още един фактор, влияещ на зареждането – температурата. По-ниските температури забавят зареждането и правят електромобилите по-малко ефективни.

Видове автомобилни зарядни

Има различни видове зарядни устройства – като скорост на зареждане и цена. Не всички са приложими за всеки автомобил.

Винаги може да се включите към стандартен електрически контакт. Това обаче не е най-ефективния начин. Обикновено отнема един час зареждане за около 6 км. Така че, осем часа нощно зареждане ще стигне за около 50км.

По-добрият вариант е домашна зарядна станция. Те могат да добавят 16 – 40 км за час. Те са по-скъпи и изискват професионален монтаж. Те са с мощност 3,7kW  или 7kW.

Обществените станции се различават в зависимост от мрежата за зареждане.

Различни времена на зареждане

Това е извадка за различни превозни средства и времето за зареждане, в зависимост от зарядното устройство.

  • Mitsubishi Outlander PHEV, 2018. При мощност на зареждане 7kW ще са необходими 4 часа за пълно зареждане. С бързо зарядно устройство 50 kW ще отнеме 40 минути.
  • Nisan LEAF, 2018 г. При мощност на зареждане 7 kW са необходими 6 часа, а при 50 kW – един час до пълно зареждане.
  • Tesla Model S, 2019 г. При 7 kW – 11 часа, при 50 kW – 2 часа. Но Tesla може да се зарежда от бързо зарядно – 150 kW, което другите не могат, за по-малко от час.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!