Защо високата цена може да направи пълната автономия нереалистична

19 август 2020, 7:00

Според Фарид Хайрала от ZF, превозните средства от ниво 5 ще се нуждаят от много повече мощност за компютърна обработка, отколкото днешните превозни средства.

Автомобилните производители считат създаването на напълно автономни автомобили от ниво 5 за по-скъпи и технически по-сложни от очакваното, заяви Фарид Хайрала, директор на системите за управление на безопасността на ZF.

Говорейки за пътя на индустрията напред, Хайрала казва: „Възприятието в индустрията преди няколко години беше, че пътя е павиран със злато. Но сега индустрията … гледа на това от по-трезво, от практична гледна точка. Не е толкова лесно да се стигне до там.

Цялата индустрия преосмисля своите стратегии и какво иска да направи.

Автомобилите от ниво 5 са ​​напълно автономни, без педали или волан.

Технологията за самоуправление на ниво 2, при която автомобилът може да се управлява и спира, но изисква водачът да бъде седнал зад волана, е по-постижим за повечето автомобилни производители.

За да може превозното средство от ниво 5 да е 100% безопасно 100 процента от времето, той ще се нуждае от 1 милион пъти повече мощност за компютърна обработка от днешните превозни средства, за да може да разпознава и реагира на всяка ситуация в движението. Инсталирането на толкова много компютърни изчислителни възможности може да направи автомобила изключително скъп и технически несигурен. Свързаната електроника например ще се нуждае от собствени системи за охлаждане.

Предизвикателството е как да утвърдите и управлявате системата, когато имате 11 камери и осем радара и пет лидара? Как се събират и управляват тези данни?“

Дори достигането до ниво 2 доведе до големи разходи за разработка и принуждава конкурентни автомобилни производители да си партнират.

Много играчи не могат да се справят сами. Хомологирането е много скъпо. Събирането и съхраняването на данни е много скъпо. Те обединяват сили, за да споделят инвестициите за стартирането на тези технологии.”

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!