Диагностика съединителя на вентилатора

24 август 2020, 13:00

При охлаждащи вентилатори с ремък често се използва съединител за пестене на енергия и намаляване на шума. Съединителят на вентилатора забавя или изключва охлаждащия вентилатор на двигателя, когато не е необходимо допълнително охлаждане. Вентилаторът изтегля въздух през радиатора и кондензатора на климатика, когато автомобилът не се движи достатъчно бързо, за да осигури достатъчен въздушен поток за охлаждане. Вентилаторът може да изяде от няколко конски сили до 12 – 15 к.с. при голям V8, така че намалявайки загубата на паразитни конски сили на двигателя, съединителят на вентилатора прави забележима икономия на гориво.

Съединителят на вентилатора също намалява шума, като забавя или изключва вентилатора при високи скорости, а някои дори съдействат на двигателя да се загрее по време на студено време.

Има два вида съединители на вентилатора

Има два основни типа съединители на вентилатора: термични и нетермични (наричани още “ограничаващи въртящия момент”).

Съединителят на вентилатора с термично охлаждане реагира на топлина от радиатора.

Термичните съединители на вентилатора имат чувствителна към температурата биметална пружина от предната страна, която реагира на температурните промени. Когато въздухът, постъпващ през радиатора, е горещ, пружината се разширява и отваря вътрешен клапан, който намалява приплъзването на съединителя. Това кара вентилатора да се върти по-бързо за повишено охлаждане. Когато въздухът се охлажда, пружината се свива и затваря клапана. Това увеличава приплъзването на съединителя, което позволява на вентилатора да забави и да намали охлаждането.

Силиконовата течност запълва пространството между плочите вътре в съединителя на вентилатора.
Действие на нетермичния съединител на вентилатора

Той се състои от течен съединител, напълнен с масло на силиконова основа. В разреза по-горе, областта между зъбите на плочите на съединителя е изпълнена със силиконова течност. Вътрешен клапан отваря и затваря проход между основната кухина за течността и резервоара. Когато проходът е отворен, течността влиза в съединителя и кара вентилатора да се завърти по-бързо. Когато клапанът е затворен, течността се връща обратно в резервоара, но не изцяло, което води до приплъзване на съединителя, а вентилаторът се завърта по-бавно.

Нетермичният (ограничаващ въртящия момент) съединител на вентилатора няма възможност за определяне на температурата. Той реагира само на скорост, приплъзвайки, за да ограничи максималната скорост на вентилатора до около 1200 – 2200 об / мин, в зависимост от приложението.

Проблеми със съединителя на вентилатора

Приплъзващият съединител на вентилатора често се пренебрегва като причина за проблем с прегряване на двигателя.

С остаряването на съединителя, течността се влошава постепенно, причинявайки увеличаване на приплъзването (около 200 оборота в минута). След известно време съединителят може да се приплъзва толкова силно, че вентилаторът да не може да бъде в крак с нуждите на охлаждането на двигателя и той да прегрее. В този момент е необходима подмяна.

Други признаци на повреда на съединителя на вентилатора включват всякаква хлабина в съединителя или маслени ивици, започващи от главината.

Ако съединителят е блокирал, вентилаторът може да не се освободи, предизвиквайки прекомерно охлаждане и шум, особено при скорост на магистрала.

Проверка на съединителя

Добрият съединител трябва да предлага определено съпротивление при завъртане на ръка (двигателя е изключен, разбира се!). Но ако вентилаторът се върти с малко съпротивление (повече от 1 до 1-1 / 2 оборота), съединителят на вентилатора приплъзва твърде много и трябва да бъде заменен.

Ако вентилаторът блокира, не се завърта или оказва голямо съпротивление, той също трябва да бъде заменен.

Скоростта на вентилатора може да се провери и с оптичен тахометър, като се маркира едно от лопатките на вентилатора с тебешир и се използва лампа за синхронизация за наблюдение на промените в скоростта и / или слушане за промени в шума на вентилатора при промяна на скоростта на двигателя.

Освен това трябва да опитате да завъртите перките на вентилатора на ръка. Проверете дали има хлабина във вентилатора, проблемен лагер в съединителя на вентилатора или износен лагер на вала на водната помпа. Износеният лагер на водната помпа обикновено води до протичане и / или шум на водната помпа, но не винаги. Свалете съединителя на вентилатора и вижте дали хлабината не е във вала на водната помпа. Ако там няма хлабина, сменете съединителя на вентилатора.

Какво има вътре в механичен съединител на вентилатора
Смяна на съединителя

Много експерти казват, че е добра идея да замените съединителя на вентилатора едновременно с водната помпа, ако водната помпа се е развалила. Причината е, че и двете обикновена са на една възраст, така че ако водната помпа се е развалила, съединителят на вентилатора също може да се провали скоро. Както споменахме по-рано, съединителят на вентилатора с голям пробег може да приплъзва прекомерно, увеличавайки риска от прегряване.

Когато купувате съединител, не забравяйте да подберете същия тип (термичен или нетермичен) като оригиналния. Винаги можете да надстроите от нетермичен до по-ефективен термичен съединител, но никога обратното. Или можете да се отървете изцяло от вентилатора и съединителя и да инсталирате афтърмаркет електрически комплект вентилатор за охлаждане на радиатора.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!