Предотвратяване на вибрациите при спирачките

23 септември 2020, 13:00

Какво причинява вибрациите?

Вибрацията на спирачката не е непременно най-трудното техническо предизвикателство, но може да се превърне в значително главоболие за механиците, особено защото основната причина за вибрациите на спирачките е неправилния монтаж. Важно е да знаете как да диагностицирате, да се справите и най-добре да избягвате вибрациите на спирачките, когато искате ефективно да поддържате спирачките и да предотвратите връщането на клиента поради същия проблем.

Какво е вибрация на спирачките?

Вибрацията на спирачката обикновено се усеща като странична вибрация на кормилното управление по време на спиране, пулсация на педала или дори вибрация, усещана през пода. Интензивността на вибрациите може да бъде ясно забелязана или усетена само при силно натискане на педала, но във всеки случай с течение на времето ситуацията постепенно ще се влошава и дисковете могат да бъдат непоправимо повредени.

Каква е причината за вибрациите на спирачките?

Основният виновник е варирането на дебелината на диска  (DTV). За да бъде ефективно спирането, целият диск трябва да бъде с еднаква дебелина. Най-общо казано, двете му триещи се повърхности, външната и вътрешната страна, трябва да са успоредни една на друга. DTV е термин, използван за определяне на разликите в дебелината на диска, показващ, че споменатите повърхности вече не са успоредни.

При натискане на спирачния педал на автомобил с дискове с неравномерна дебелина, накладките ще бъдат натиснати в по-тънките зони на диска и ще бъдат отблъснати там, където дискът е по-дебел. В резултат на това накладките действително подскачат, създавайки импулси, които се предават през буталата на спирачния апарат, през спирачната течност към спирачния педал или волана.

Какво причинява неравномерна дебелина на диска?

Неравномерната дебелина на диска може да бъде причинена от няколко фактора като неправилен монтаж на диска, поведение на водача и лоши производствени процеси. Нека обсъдим основните причини.

Кал и корозия. Една от основните причини за DTV е натрупването на мръсотия между главината и монтажната повърхност на диска. Аксиално отклонение може да възникне дори при най-малките частици мръсотия или ръжда и ще се увеличи, докато се придвижвате към ръба на диска. Превърнато в цифри: единична частица ръжда с диаметър само 0,05 mm (дебелина на човешкия косъм) може да причини аксиално отклонение от повече от 0,1 mm (измерено в центъра на спирачната повърхност).

Неправилно сработванеВсеки път, когато се монтират нови спирачни накладки, е важно да се сработят и да се избегва силно спиране през първите 160 километра. Това ще гарантира, че цялата повърхност на триене на накладката докосва повърхността на диска. В противен случай накладките могат да лежат неравномерно върху повърхността на диска; в резултат на това и топлината ще бъде разпределена неравномерно. Областите с по-голяма дебелина може да прегреят в сравнение с останалата част от диска. Ако температурата на тези места надвиши 650 ° C, структурата на чугуна ще се промени и тя ще се превърне в твърд материал, наречен цементит, който ще промени повърхността на диска и дискът ще се износва неравномерно.

Прегряване на спирачния диск. По време на своя експлоатационен живот спирачният диск преминава приблизително 100 000 цикъла на нагряване и охлаждане. Това само по себе си не е проблем – дисковете са проектирани да се охлаждат бързо. Въпреки това, когато спирачките се използват многократно и / или през къси периоди, като например при спиране по дълги склонове, дисковете не получават достатъчно време за разсейване на топлината и може да прегреят. В допълнение към възможната загуба на спирачна сила, температурата на диска може да надвиши 650 ° C, което ще промени структурата му и ще причини разлики в дебелината на диска.

Блокирали апаратиМакар и по-рядко, блокирали апарати също могат да причинят неравномерна дебелина на диска. Ръждивите или повредени цилиндри и водачи предотвратяват движението на корпуса на спирачния апарат и притискат накладките към диска, дори когато спирачките не се използват. Това води до контакт на неравномерните накладки с повърхността на диска, което води до горещи точки на диска.

Други фактори, причиняващи вибрации на спирачките

Ако няма признаци на разлики в дебелината на диска, проверете други места. Например, лагерите на колелата могат да бъдат много износени, чиято хлабина кара диска да трепти. Друга възможна причина е неправилното монтиране на колелото. Прекомерният момент на затягане на болтовете за закрепване на колелото може да доведе до деформация на диска. Същото може да се каже и за затягане на винтовете за позициониране на диска. Неправилният въртящ момент може да изкриви равнината на контакт на диска с главината на колелото. Всички тези проблеми могат да причинят вибрации.

Най-добра практика за предотвратяване на вибрациите на спирачките

Вибрациите на дисковите спирачки може да бъде избегнато чрез спазване на няколко прости правила.

  • Преди да подмените диска, първо проверете дебелината му. С помощта на микрометър измервайте дебелината на диска на разстояние 10 мм от външния ръб на осем равномерно разположени периметъра. Никога не разчитайте на едно измерване на местоположението. Сравнете получените резултати със спецификациите. Ако отклоненията надхвърлят границите, посочени от производителя, дискът не може да се използва и трябва да бъде заменен. В общия случай максимално допустимата разлика в дебелината е приблизително 0,015 mm.

  • Уверете се, че повърхностите на главината и диска са добре почистени от ръжда и други замърсители като улична мръсотия, корозия или мазнини. Използвайте кърпа и подходящ разтворител за почистване на повърхността на диска и телена четка за главината.
  • След монтажа страничният диск трябва да се провери с индикатор. Индикаторният часовник трябва да бъде здраво закрепен към неподвижна регулируема основа, като статив. Поставете върха на индикатора приблизително 10 mm навътре в диска, настройте на нула и завъртете ръчно на 360 градуса, записвайки максималния и минималния ход. Допустимите отклонения варират в зависимост от производителя на автомобила и модела, но максимално допустимият диапазон на биене е от 0,05 до 0,10 мм.

  • Ако ходът надвишава допустимите граници, проверете закрепването на диска върху главината и, ако е възможно, извадете диска и проверете лагера на колелото и / или главината с индикатора.
  • Уверете се, че супорта на спирачния апарат е чист и че направляващите болтове са смазани, без ръжда и свободно се движат.
  • Затегнете всички болтове съгласно подходящата схема, като осигурите правилните стойности на въртящия момент.
  • Винаги монтирайте нови спирачки в съответствие с инструкциите на производителя.
  • Избягвайте прегряване на спирачните дискове поради неправилно използване на спирачките. Избягвайте както дългите, последователни силни спирания при високи скорости, така и спускане на дългите и стръмни наклони на спирачки – по-добре е да шофирате на по-ниска предавка и да спирате с двигателя.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!