Какво прави спортният режим в автомобилите?

25 септември 2020, 7:00

Активирането на спортен режим задейства поредица от настройки, които увеличават ефективността на вашия автомобил, като променят бързината на реакция и управляемостта, като по този начин го правят „по-спортен“. Но какво точно се случва зад кулисите, когато натиснете този бутон?

Спортният режим има пряк ефект върху дросела, кормилното управление, двигателя, трансмисията и окачването на вашия автомобил. Вижте как всеки от тези компоненти се променя, когато превключите превключвателя в спортен режим:

1. Увеличаване на бързината на реакцията на дросела при ускорение

Спортният режим е създаден да подобри ускорението, така че ще забележите забележима разлика в това как реагира при натискането на газта и дава възможност на автомобила ви да постигне по-бързо ускорение.

2. Стягане на волана

В допълнение към увеличаването на реакцията на газта, Sport Mode също така увеличава реакцията на кормилото за подобрено управление. Тази промяна ви помага да шофирате през по-остри завои, като същевременно запазвате контрола върху автомобила.

3. Оборотите на двигателя са по-високи и превключването на скоростите се забавя

Повечето автоматични скоростни кутии са изградени за превключване при по-ниски обороти в минута (RPM), но спортният режим отменя това, за да позволи на двигателя да се развърта по-бързо. Чрез превключване на по-високи обороти ще можете да ускорявате по-дълго и по-бързо, отколкото колата ви обикновено позволява.

4. Окачването се втвърдява

По-мекото окачване ще позволи промяна на клиренса на автомобила ви, за да се приспособи към пътни дефекти и да осигури възможно най-плавно пътуване. При спортен режим, окачването ще се втвърди, активирано за подобряване на управлението чрез увеличаване на сцеплението на гумите и намаляване на накланянето на купето при пренасянето на теглото на автомобила към външната страна на завоя.

Въпреки че е забавно, спортният режим има недостатъци

Кандидатите за автомобили със спортен режим, трябва да знаят, че тези подобрения не са безупречни. Важно е, че шофирането в спортен режим ще се отрази негативно на икономията на гориво, за да се отчете допълнителната производителност. Може да ви очаква и по-грубо возене, ако имате активиран спортен режим на каменист път. И накрая, вашият двигател може да се износи по-бързо и да изисква по-редовна поддръжка, ако използвате режима често.

Също така е важно да знаете, че спортният режим може да варира в зависимост от автомобила. Търсещите вълнение шофьори трябва да го тестват във всяко превозно средство, което обмислят да закупят, за да видят как се чувстват от преживяването.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!