Основни елементи за подравняване на колелата

17 октомври 2020, 8:00

Забелязвали ли сте, че воланът стои накриво, когато се опитвате да шофирате по права линия или превозно средство дърпа на една страна? Ако отговорът е да, това може да са класическите признаци на проблеми с подравняването на колелата.

Проблемите с управлението обикновено се появяват при стареенето и износването на компонентите. Независимо от това, те също могат да бъдат причинени от дупки, качване на бордюри и със сигурност след участие в голяма авария или катастрофа.

Реглажът на колелата, известно още като геометрия на кормилното управление, е процедурата, необходима за проверка и, ако е необходимо, коригиране на настройките, след като те се отклоняват от спецификациите на производителя. Винаги, когато се наблюдават забележими отклонения от предварително дефинираните настройки, единствената налична процедура за отстраняване може да бъде подмяна на компоненти.

Тук ще разгледаме няколко основни елемента за регулиране на колелата от техническите експерти в Autodata, за да ви помогнем при обслужването, поддръжката и диагностиката.

Ъгъл на страничен наклон:

1.Отрицателен наклон. 2. Вертикална централна линия на колелото. 3. Положителен наклон.

Ъгълът на наклона е посоката, в която се накланя предното колело спрямо вертикалната централна линия и в зависимост от наклона, ъгълът на наклона е положителен или отрицателен. За да се обясни по-подробно, когато се наблюдава от предната страна на превозното средство, ако горната част на колелото е наклонена към двигателя, това се счита за отрицателен наклон. От друга страна, ако горната част на колелото е наклонена навън, това означава положителен наклон.

Ако по време на проверка на геометрията на кормилното управление измерванията са извън определените допустими отклонения и ъгълът на наклона трябва да се коригира, потърсете удължени отвори на горния тампон на амортисьора, или ексцентрични болтове или шайби, закрепващи горния и долния носач като средство за настройка . При тяхно отсъствие прегледът на компонентите на окачването и кормилното управление е от съществено значение за проверка за потенциални повреди.

Надлъжен наклон на колелото :

1. Отрицателен наклон. 2. Вертикална централна линия на колелото. 3. Положителен наклон.

Надлъжният наклон на колело се отнася до позиционирането на централната линия на кормилната ос от вертикалната централна линия, гледана отстрани на превозното средство. Ако централната линия на кормилната ос се свърже с пътната настилка пред вертикалната централна линия на колелото, това е  положителен наклон. Докато отрицателният наклон означава, че централната линия на кормилната ос е в контакт с пътната повърхност зад вертикалната централна линия на колелото.

Повечето съвременни превозни средства са проектирани с положителен наклон на колелото. Това, заедно с другите геометрични ъгли, намалява усилието на кормилното управление и позволява на предните колела да се изправят самостоятелно след извършване на завой.

И все пак, за да се избегне тегленето на превозното средство към бордюра поради наклона на днешните пътища, надлъжния и страничния наклон, понякога могат да имат леко противоположни настройки отляво и отдясно в зависимост от коя страна на пътя се управлява превозното средство.

В повечето съвременни превозни средства надлъжния наклон на колелото не може да се регулира; въпреки това съществуват комплекти резервни части, които могат да бъдат съобразени с окачването, за да позволят промяна на ъгъла на колелото.

Страничен наклон на амортисьора (KPI) :

1. Наклон на амортисьора

Страничният наклон на амортисьора (KPI), наричан още наклон на кормилната ос (SAI), се постига по различен начин в зависимост от разположението на окачването. Обикновено, с окачването тип MacPherson, KPI се постига чрез накланяне на опората. С окачването на носачи ъгълът на горния и долния носач е изместен.
Тъй като KPI не може да се регулира, той често може да бъде оставен без отметка или пренебрегван в ситуации на сблъсък. Неправилният страничен наклон на кормилната ос, причинен от износени или повредени компоненти на окачването, обикновено води до ускорено износване на гумите, заедно с лоша стабилност и увеличено усилие на управление – особено когато превозното средство изпълнява маневра за паркиране.

Сходимост:

1. Затворена сходимост. 2, Централна линия на превозното средство. 3. Отворена сходимост.

Отварянето и затварянето на колелата, обикновено наричано сходимост, е най-честото предприемано регулиране на кормилното управление. Това е степента, в която предният ръб на предните колела се извежда или навлиза към централната линия на превозното средство, когато се наблюдава отпред. Джантите, насочени към централната линия на превозното средство, се наричат ​​”затворени”, докато колелата, насочени встрани от централната линия на превозното средство, се идентифицират като “отворени”.

Увереността в правилното измерване на сходимостта на превозното средство предлага много предимства, включително подобрена стабилност по права линия, по-добри характеристики на управление на пътя и по-ефективна реакция на кормилното управление.

Ако е необходимо, тази настройка позволява и незначителни промени, за да коригират несъответствията на окачването на окачването, причинени в производството или от нивото на износване. Ако е необходима настройка, струва си да запомните да регулирате еднакво накрайниците. Въпреки че има едно изключение от правилото, което изисква повторно препозициониране на неправилно подравнен волан, когато се регулира единия кормилен накрайник повече от другия.

Гарантирането на прецизно регулиране на кормилното управление е жизненоважно за удължаване живота на гумите и осигуряване на стабилност на автомобила. Препоръчителни са редовни проверки за подравняване на колелата и не само при смяна на износени гуми, кормилно управление или компоненти на окачването. Проверките също трябва да се извършват, ако е необходимо отстраняване на елементи от рамата, за да се улесни работата по ремонта на скоростната кутия или съединителя.

И накрая, трябва да се отбележи, че задните колела също могат да повлияят на стабилността на управлението. Възможно е да имате правилно подравнени ъгли на предния мост и все още да имате превозно средство, което да дърпа на една страна или да показва необичайни модели на износване на гумите. При такива обстоятелства е наложително задните колела да се вземат предвид и когато се сблъскате с превозно средство, което изпитва необичайни проблеми със стабилността или износването на гумите.

Autodata има специален модул за реглаж на колелата, за да подпомогне допълнително техниците в процедурите за подравняване на колелата и да помогне на сервизите да получат допълнителен поток от приходи. В рамките на модула има изчерпателно ръководство, което включва информация по теми като ъгъл на наклон, височина на движение, гуми и процедури за настройка, заедно със специфични за производителя данни.

Може да поръчате своя достъп до Autodata тук

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!