Политиката разчита на водородни двигатели: ЕС става партньор в KEYOU

10 ноември 2020, 13:00

Някои искат да забранят напълно двигателя с вътрешно горене, Европейският съюз разчита на него – под формата на двигател с водородно гориво. След като преди година ЕС вече класифицира водородния двигател с „нулеви емисии“ – ако той отделя по-малко от 1g CO2 / kWh – сега е направена следващата логична стъпка. Тъй като Европейският съюз за първи път финансира проект по тази тема и изпраща ясен сигнал към автомобилната индустрия. Инженерите в базираното в Мюнхен стартиращо предприятие за чиста мобилност KEYOU се възползват от това и работят по разработването на високоефективни и чисти водородни двигатели от 2015 г. и вече са постигнали впечатляващи резултати. Инвестицията до 7 милиона евро от Европейския съвет за иновации (EIC) подпомага  това начинание.

Към 8 януари 2020 г. Европейският съюз избра само 0,2% от заявленията от общо над 1800 компании като допустими, включително пет проекта от Германия. След това процесът на многоетапно кандидатстване приключи в Мюнхен и с успешното представяне в Брюксел, сега KEYOU официално е част от програмата за финансиране на ускорителя на EIC „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. С тази програма, насочена към млади и силно иновативни компании, Европейският съюз иска да подкрепи „предприемачи и малки компании с възможности за финансиране“.

В финансирания от ЕС проект се проектира и произвежда камион, задвижван от водороден двигател с нулеви емисии, базиран на ноу-хау за развитие на мюнхенската компания. В допълнение, индустриализацията и комерсиализацията на технологията KEYOU трябва да бъде значително усъвършенствана с помощта на програмата за финансиране.

„Безвъзмездните средства и участието от ЕС ни носят още една голяма крачка напред. От една страна финансово – в края на краищата в момента сме в кръг за финансиране от Серия A II – от друга страна, разбира се, и политически. Тъй като участието на ЕС в KEYOU е ясен политически сигнал, че двигателят с изгаряне на водород вече се разглежда официално в политиката като ключова технология за постигане на целите за защита на климата в мобилността. Това дава на водородния двигател като цяло, но разбира се и на нашата технология, допълнителен тласък “, обяснява Томас Корн, главен изпълнителен директор и съосновател на KEYOU.

Това се потвърждава и от Европейския съвет за иновации в официалната му обосновка, която гласи: KEYOU е със своята технология на правилното място и в точното време за трансформиране на пазара на мобилност и преместване на транспортния пазар към водородната икономика, особено предвид новите цели на Зелената сделка. ”

„Изключително горди сме, че сме една от малкото компании, получили финансиране и участие от Европейския съвет за иновации. Искаме да използваме средствата за по-нататъшно развитие на нашата технология и първият прототип да бъде пуснат възможно най-бързо “, продължи Корн.

Други известни компании от автомобилната индустрия също откриват за себе си водородния двигател и виждат предимствата на тази алтернативна задвижваща технология, особено за сектора на товарните превозни средства. Тъй като с уникалните горивни свойства на водорода може да бъде разработено ново поколение двигатели с вътрешно горене, които са високоефективни, мощни и същевременно екологични и климатични. Водородният двигател може да се произвежда в големи количества без редки или токсични суровини, с висока ефективност и следователно с най-нисък отпечатък на CO2 върху съществуваща, производствена инфраструктура и да се превърне в ключова технология за постигане на целите за защита на климата в мобилността.

KEYOU GmbH

KEYOU е успешна високотехнологична компания в областта на чистата мобилност, която разработва иновативни водородни технологии, специфични H2 компоненти и горивни процеси за производителите на двигатели и превозни средства, с помощта на които конвенционалните двигатели могат да бъдат рентабилно трансформирани в водородни двигатели без емисии – без големи промени в основния двигател.

Новият “зелен” двигател с вътрешно горене с технологията на KEYOU означава едновременно нулеви емисии, ефективност и икономичност – без да се прави компромис с производителността, мощността или обхвата. Превозни средства със съответни двигатели се считат за превозни средства с нулеви емисии съгласно стандарта на ЕС. Технологията е независима от двигателя и производителя, мащабируема и може да се използва както на пътя, така и извън пътя. В момента фокусът е върху двигателите за търговски превозни средства.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!