Правилна настройка на обтегача на ангренажния ремък за Hyundai и Kia

27 ноември 2020, 7:00

По време на инсталирането на нов синхронизиращ ремък е необходимо да се обърне внимание на правилната настройка на обтегача му. В противен случай системата на зъбния ремък може да се повреди. Това често се случва с дизеловите двигатели на популярните автомобили Kia и Hyundai.

Защо

Преждевременното отстраняване на заключващия щифт има много негативен ефект върху функцията на обтегача, което води до преждевременното му разрушаване и риск от сериозни повреди на двигателя.

Решение

Фиг. 1. Поставете нов обтегач и затегнете фиксиращия винт (1) на 55-60 Nm. След това разхлабете винта (2) с помощта на шестограм. Завъртете обтегача обратно на часовниковата стрелка (3). След това бавно завъртете вала на двигателя с два оборота по посока на часовниковата стрелка.

Фиг. 2. Шестограмният винт сега трябва да е в горната част на отвора с прорези. Проверете дали маркировките на синхронизиращата система са в правилното положение един спрямо друг, след което затегнете шестостограмния винт на 10 Nm.

Чак сега извадете заключващия щифт на обтегача, който сега трябва да е в правилната позиция.

Можете да намерите споменатия обтегач на ангренажен ремък, например, под марката Blue Print ADG07647 (OE номер 24410-27000). Тази част е за автомобили Hyundai Getz, I30, Santa Fé, Tuscon или Kia CEE’D, Sportage с дизелов двигател с обем 1,5 и 2,0 литра.

За повече техническа информация посетете partsfinder.bilsteingroup.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!