UFI MULTITUBE: Въздухът на двигателя, който повишава производителността на Maserati MC20

28 ноември 2020, 8:00

Мохамед Али веднъж каза, че „не планините, които трябва да се изкачите, ви изморяват; това е камъчето в обувката ти. “ Що се отнася до филтрирането на въздуха в двигателя, тази многократно повтаряща се мъдрост е особено подходяща, тъй като дори частица, малка като песъчинка, може да предизвика хаос върху вътрешните части на двигателя, гарантирайки скъпи разходи за ремонт.

Всъщност въвеждането на малки замърсявания в жизненоважните части на двигателя може да има дългосрочни кумулативни или дори непосредствени разрушителни последици. Предотвратяването на това да се случи, като изпълнява ролята на пазач, е въздушният филтър.

Еволюцията на въздушния филтър на двигателя

Като първа защитна линия на двигателя, въздушният филтър играе ключова роля в процеса на изгаряне, осигурявайки на двигателя чист въздух, като изключва вредни отломки като мръсотия и прах, и от своя страна увеличава горивната ефективност, намалява емисиите и в крайна сметка удължава животът на двигателя.

Въпреки че първите двигатели са построени без въздушни филтри, те са влагани скоро след това и оттогава са необходима функция. От филтрите тип „маслена или водна баня“ от ранните дни, до по-модерните разновидности, направени от материали като хартия, пяна, памук и неръждаема стомана, въздушният филтър на двигателя се е променял много през годините.

Сега следващото поколение въздушен филтър на двигателя, наречен UFI MULTITUBE, извежда филтрирането на въздушния двигател на съвсем ново ниво. Създаден от UFI Filters, този най-съвременен филтър беше включен наскоро като оригинално оборудване (OE) в Maserati MC20, най-очаквания суперавтомобил за 2020 година.

С подобрена гъвкавост, по-добра динамика на флуида, по-ниско тегло, намалени емисии, ефективност на филтриране от над 99,5%, намаляване на спада на налягането в резултат на използването на хидрофобна филтърна среда и удивително увеличение на конските сили до 4%, универсалният MULTITUBE носи безпрецедентни ползи за всички типове превозни средства.

Всеотдайност към иновациите

Основана през 1971 г. в Италия, UFI Filters отдавна е в челните редици за иновации, както демонстрира и пускането на първия в историята панелен филтърен елемент през 1972 г., който разполага с безшевно полиуретаново уплътнение вместо конвенционалното каучуково.

Успешно нараствайки през изминалите години, за да се превърне в световен лидер във филтрирането и управлението на топлината, иновативната OE сила с 237 патента на UFI Filters доведоха до използването на филтрите му в шест от седемте най-продавани коли на пазара.

Това доверие е спечелено благодарение на ангажимента за иновации, при който UFI Filters реинвестира 5% от приходите си в научноизследователска и развойна дейност. Кулминацията на това е създаването на MULTITUBE, въздушен филтър на двигателя, различен от всеки друг по отношение на дизайн и производителност.

Добавяне на конски сили

Представен на Automechanika 2018, където беше номиниран в категорията „Части и компоненти“ на престижната награда за иновации Automechanika, многото отличителни характеристики на UFI MULTITUBE включват нейната модулност и геометрична гъвкавост. За разлика от конвенционалните панели, структурата на MULTITUBE позволява отделните филтри с формата на тръба да бъдат поставени в различни геометрии с различен диаметър, форма и дължина. Външните диаметри на тръбите са много малки, което означава, че е възможно да се позиционира MULTITUBE в малки пространства, които варират в диапазона между 45 и 68 mm. Това му придава модулност, която заедно със своя специален дизайн означава, че може да бъде адаптиран към специфичните нужди на всеки отделен производител на превозно средство.

С превозните средства като хибридните автомобили, които стават все по-сложни, пространството е значително предимство за производителите. UFI MULTITUBE е значително по-малък от стандартните филтри, като заема до 50% по-малко място. С тръбната си структура, въздушният филтър се съдържа в патрон, който също е значително по-лек. Тръбите, които включват MULTITUBE, се поставят във въздушна кутия, проектирана и произведена от UFI Filters, която е изработена от полиамид, лек материал, устойчив на деформации, допринасящ за по-нисък разход на гориво и по-малко емисии на CO2.

С до 4% повече конски сили, този компактен въздушен филтър на двигателя е особено полезен за шофьори с нужда от скорост. Това увеличение е резултат от подобрената динамика на флуида, която гарантира линеен въздушен поток и минимизира налягането и загубите на енергия, както и хидрофобната филтърна среда, която не се нуждае от допълнителна бариера за отделяне на водата.

UFI MULTITUBE, освен това, осигурява ефективност на филтриране от над 99,5%. Проектиран в съответствие с концепцията за дълбока филтрация, въздушният поток във филтъра може да се движи отвън навътре през конструкция, включваща една или повече тръби. Състои се от твърда, нетъкана филтърна среда, изработена от синтетични хидрофобни влакна, изключително иновативният водоустойчив материал на MULTITUBE е структуриран със специфичен диаметър и разпределен градиент на порьозност.

Това гарантира максимална производителност през целия жизнен цикъл на продукта, което е в пълен контраст с конвенционалните панелни филтри, които не осигуряват нито същото високо ниво на ефективност на филтриране, нито дълготрайност, тъй като те се деформират с течение на времето поради абсорбирането на влагата.
Освен това, поради своите уникални процеси на разработка и чрез специфични производствени методи, които са адаптирани към специфичните изисквания на MULTITUBE, филтриращата среда на UFI е изключително трудна за възпроизвеждане; следователно, предпазвайки го от фалшифициране.

Ненадмината устойчивост на огън

В допълнение към многото гореспоменати предимства на MULTITUBE, революционната система за филтриране на въздуха на двигателя също гарантира значително подобрена устойчивост на огън. След като е преминал изпитването DIN53438 – стандартният тест ISO – който определя горимостта на търговските материали, MULTITUBE получава класификация F1, възможно най-високата класификация.

Излагането на пламък на MULTITUBE, от друга страна, доведе до повреда на филтъра, която беше само половината от размера, който всъщност е разрешен по време на изпитването по DIN53438. Нещо повече, иновативният филтър дори успя да поддържа някои филтриращи характеристики, когато е изложен на огън, подчертавайки способността на продукта да работи дори в най-екстремните условия и по-важното, неговите свойства за безопасност.

Със своята удивителна гъвкавост и гъвкавост, награденият UFI MULTITUBE е избран не само за OE на високоефективни многоцилиндрови спортни автомобили като Porsche GT2RS, но и за популярни автомобили от сегмент A като Hybrid Launch Edition на Fiat 500.

Освен това в новия Maserati MC20 тази новаторска технология дори е вградена в двойна въздушна кутия, която е проектирана от техниците на UFI Filters, допълнително усилвайки 3.0-литровия V6 двигател с мощност 630 конски сили. За суперавтомобил като този, който е проектиран да бъде възможно най-лек – MC20 тежи по-малко от 1500 кг – изборът на UFI MULTITUBE представи на Maserati повече от жизнеспособна алтернатива, която беше до 25% по-лека от първоначалната им цел.

Поради хидрофобната филтърна среда, суперавтомобилът не се нуждае от допълнителни системи за водоотделяне, за да защити двигателя. Следователно автомобилът се възползва от 50% намаление на спада на налягането в сравнение с други въздушни филтри, което позволява да се разгърне пълната мощност на двигателя.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!