Инструкции за монтаж на съединител – OPEL ASTRA G 1.4 бензинов двигател X14XE

22 януари 2019, 13:00

Катo част от цялостния пакет от техническа помощ на Schaeffler, публикуваме статии с подробни инструкции за подмяна на компоненти от продуктовата гама на компанията за някои от най-популярните модели автомобили на пазара.

Тук ще разгледаме стъпка по стъпка, смяната на съединител на OPEL ASTRA G 1.4 бензинов двигател X14XE, като един от популярните автомобили в страната.

За правилният ремонт се нуждаете от дву-колонен подемник, повдигач за трансмисии, стойка за осигуряване на двигател. Преди да започнете работа по автомобила и повдигането му на подемника, трябва да разкачите кормилната колона от рейката като развиете болта и издърпате нагоре кормилния вал заедно с карето (снимка 1).

Снимка 1

Конкретния автомобил има напълно хидравличен изключващ лагер (CSC), така че за ремонта е необходимо да използвате LuK RepSet Pro (снимка 2), включващ и лагера.

Снимка 2

По отношение на предварителните операции по автомобила, първо трябва да изключите акумулаторната батерия, демонтирайте стойката й и кабелът за заземяване от калника, както и кабелът от бушонната кутия (снимка 3). Този кабел е част от електро-хидравличната кормилна уредба и е свързан към гредата на предния мост, която трябва да демонтирате. Обърнете внимание при демонтажа на предпазителя и кабела (лилав), че има малко зъбче в долния край, което трябва да се повдигне с малка отвертка нагоре (снимка 4).

Снимка 3
Снимка 4

Следваща стъпка е да осигурите двигателя (снимка 5) и да развиете монтажните болтове на скоростната кутия (снимка 6). Повдигнете автомобила и демонтирайте колелата, демонтирайте стабилизиращите биалетки и долните шарнири с помощта на специален инструмент, след това освободете полуоските (снимка 7).

Снимка 5
Снимка 6
Снимка 7

В допълнение, трябва да подсигурите охладителя, тъй като е монтиран на гредата на предния мост. Това може да се осъществи с помощта на ластично въже (снимка 8). Гредата на предния мост вече може да се демонтира като се развият 4-те болта и като се придържа с помощта на повдигача за трансмисии, тъй като теглото му е доста голямо (снимка 9). Не трябва да забравяте и избирача на скоростите, монтиран на гредата на предния мост. Преди да демонтирате полуоските, трябва да източите маслото от скоростната кутия. Тъй като този автомобил няма пробка за източване, трябва да демонтирате капака на скоростите и нанесете тънка ивица силикон за уплътнение преди монтажа (снимка 10). Вече може да демонтирате полуоските и развиете болтовете на скоростната кутия (снимка 11) и разкачите тръбопровода за хидравлична течност.

Снимка 8
Снимка 9
Снимка 10
Снимка 11

В допълнение е необходимо да се демонтира изпускателната система, която може да се окачи на някой от елементите на ходовата част с помощта на въженце, като по този начин избягвате повреждането на държачите на задния шумозаглушител (снимка 11а).

Снимка 11а

След демонтажа на съединителя, трябва да се уверите, че повърхността на маховика е в добро състояние и разбира се трябва внимателно да се почисти скоростната кутия от вътрешната страна, преди да монтирате новия лагер (снимка 12 и 13). Заводски монтираният CSC може да се различава от този на LuK с референция 510 0073 10. В този случай, трябва да отстраните старото уплътнение на лагера от предходната версия. В противен случай, тръбата ще се запуши и течността няма да може да се върне, в следстие на което лагера ще се счупи по време на обезвъздушаването (снимка 14). Във връзка със специфичния монтаж, има онлайн Техническа Информация LuK No 18, също така и инстукция за монтаж със снимки в пакета с лагера.

Снимка 12
Снимка 13
Снимка 14

При обезвъздушаване, следвайте процедурата по-долу:

  1. Свържете контейнера за събиране към пробката за обезвъздушаване.
  2. Натиснете бавно педала на съединителя до долу и го задръжте.
  3. Отворете пробката за обезвъздушаване, докато излезе въздух или спирачна течност.
  4. Затворете пробката за обезвъздушаване на ръка.
  5. Освободете бавно педала на съединителя до край.
  6. Изчакайте 2-3 секунди.
  7. Повторете няколко пъти процедурата (поне 10 пъти).
  8. Когато не излиза повече въздух, затворете пробката за обезвъздушаване с 5 Nm и разкачете контейнера за събиране на течност.
  9. Монтирайте предпазната капачка на пробката за обезвъздушаване.
  10. Напълнете казанчето за спирачна течност до индикатора MAX.

По време на инсталацията, центрирайте правилно фрикционния диск и стегнете притискателя с динамометричен ключ (снимка 15 и 16).

Снимка 15
Снимка 16

Преди монтажа на компонентите, също толкова важно е да се провери състоянието на първичния вал за отклонения и износване на шлиците. Запомнете, че конкретния автомобил няма лагер вътре в маховика, така че първичния вал трябва да е с нулев толеранс и в перфектно състояние. Освен това, нанесете леко смазка по шлиците на първичния вал, като монтирате и демонтирате фрикционния диск няколко пъти. След това почистете с кърпа излишната грес.

Моментът на затягане за притискателния диск е 15 Nm.

Следващото изображение показва последователността на затягане.

Забележка: На фрикционния диск LUK ще намерите думите ‘Getriebeseite’ или ‘Gearbox side’, което показва правилната посока на монтаж на диска (Страна на скоростна кутия).

При монтажа, трябва да спазвате процедурата по обратен ред и винаги проверявайте правилната позиция и доброто състояние на монтажните болтове. Затягането на болтовете на скоростната кутия се извършва по спецификациите на производителя и преди демонтирането на повдигача за трансмисии, в противен случай ще се увреди новият комплект съединител. За финал, припомняме, че гайките на полуоските винаги трябва да се подменят и осигуряват при всеки демонтаж. Разбира се, трябва да напълните скоростната кутия с ново и одобрено трансмисионно масло.

Mоже да намерите безплатна техническа информация на: www.repxpert.com

Източник: Schaeffler Automotive Aftermarket

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!