Маслен охладител: oхлаждане на двигателя и трансмисионното масло

5 март 2019, 13:00

Маслото, използвано за смазване, играе важна роля за охлаждането. Масленият охладител получава топлината на смазочния материал и я отвежда с околния въздух или охлаждащата течност на радиатора. Обикновено маслото за автоматичната скоростната кутия се нуждае от специален охладител за масло. Превозните средства, движещи се с моторно масло, което се охлажда от отделен топлообменник, е често срещан случай. Особено при високомощни или силно форсирани с намален работен обем на двигателя моторни превозни средства, специалния охладител за масло е много важна част от системата.

При някои модели превозни средства масленият охладител е вграден в радиатора. Тук охлаждащата течност играе поддържаща роля в процеса на топлообмен. В съвременните превозни средства охладителят за автоматичната скоростна кутия често е проектиран като самостоятелна единица, монтирана отделно в двигателния отсек. Всички охладители за масло Nissens са проектирани и произведени специално за следпродажбеното обслужване, като същевременно поддържат пълно съответствие с изискванията на OE. Маслените охладители на Nissens са тествани в усъвършенстваните тестови съоръжения, за да се гарантира съответствие с изискванията за високо качество – като по този начин се обещава дълъг експлоатационен живот. Процесът на разработване на масления охладител включва серия от вътрешни тестове, където се тества с импулс под налягане (100 000 импулса при налягане до 10,0 бара). Гамата от охладители се състои от 250 комплекта, покриващи повече от 1100 OE номера и 3500 автомобилни марки и модели.

Важно е да се знае:

  • Редовната смяна на маслото и доброто филтриране играят основна роля. Нискокачествено или замърсено масло може да запуши тънките канали на масления охладител, ограничавайки вътрешния поток и производителността.
  • Изтичащ или неработещ охладител за масло е една от най-честите причини за повреда в автоматичната скоростна кутия. Маслото е от решаващо значение за работата на скоростната кутия, тъй като смазва, почиства и уплътнява.
  • В случай на течове, липсата на масло ще доведе до прегряване на двигателя и спиране.

Източник: Nissens

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!