Как точно работи аварийното автономно спиране?

21 декември 2018, 8:01

Системите за помощ на водача помагат за предотвратяване на злополуки. В новата серия на VisionZeroWorld обясняваме как функционират ABS, въздушни възглавници и други системи за безопасност. Този път е редът на автономното аварийно спиране.

Фаталният тест е извършен на 21 октомври 1997г. на място край Стокхолм. По онова време никой, който участва, не би могъл да има никаква представа, че този ден ще се превърне в повратна точка в историята на мобилността, може би наравно с кацането на Луната или изобретяването на колелото от неизвестен, но вдъхновен човек в древни времена. Когато един от автомобилите, участвали в теста – нов Mercedes A-Class – се преобърна, новините обиколиха целия свят, а терминът „тест за лос“ стана известен за една нощ. Но тази злополука имаше сребърна подплата. Защото в ретроспектива може да се разглежда като катализатор, който трансформира новосъздадената електронна програма за стабилност (ESP) на Daimler, стартирана малко по-рано в Mercedes S-Class, в международен бестселър. Днес електронният контрол на стабилността, тъй както тази система е известна, е стандартна характеристика за всички нови автомобили. И Continental е един от водещите производители на тази изключително важна технология за безопасност.

ESC дължи своето бързо нарастване на популярността, най-вече на шведското автомобилно списание „Teknikens Värld. Посоченият по-горе инцидент през октомври 1997 г. се проведе по време на годишните тестове на списанието „Колата на годината“. Те включваха двойна маневра за смяна на лентата, в която превозното средство внезапно напуска лентата и се връща обратно на платното, за да избегне препятствие /лос/, характерно за шведските пътища. Когато дойде време за А-класа, най-новия модел от Щутгарт, да изпълни тази маневра, тестващият шофьор Робърт Колин, заместник-главен редактор на „Teknikens Värld“, преобърна „Бебе Бенц“ по таван. Това доведе до преработка на всички модели на Мерцедес А-клас. Широчината между гумите е увеличена, окачването е укрепено и е инсталирана електронната програма за стабилност (ESP) на Daimler. Компанията по-късно отиде на по-нататъшна стъпка, като приспособи тази система за подпомагане като стандарт за всички останали модели. Междувременно всички модели нови леки и лекотоварни автомобили, регистрирани в Европейския съюз, трябва да бъдат оборудвани с ESC. От 2014 г. това важи за всички нови автомобили, независимо кога модела е бил въведен за първи път.

През годините, които последваха Програмата за електронна стабилност /ESP/- чиито производители включват и Continental, както е известна като Електронен контрол на стабилността (ESC), е постигнала значителни подобрения в пътната безопасност. Но как функционира системата? По същество ESC е електронно управлявана система за подпомагане на шофьора, която помага да се предотвратят плъзгания чрез селективно спиране на едно или повече колела и чрез намеса в управлението на двигателя на автомобила. Като комбинация от анти блокираща спирачна система (ABS), системата за контрол на сцеплението (Traction Control System – TCS), електронно разпределение на спирачното усилие и активен контрол на възлите, тази система помага на шофьорите да не губят контрол над своето превозно средство в критични ситуации като внезапни отклоняващи маневри. Това се постига чрез селективно спиране на колелата при откриване на недозавиване или презавиване и чрез адаптиране на двигателя чрез интерфейса за управление. Системата работи, като сравнява действителното състояние на превозното средство с това, което водачът иска да направи – до 150 пъти в секунда. Сензорът в кормилната колона измерва доколко волана се завърта в двете посоки. Тази информация се използва за определяне на това, което водачът иска да направи с превозното средство. Високо прецизните сензори – използвани за управление на двигателя или самата система ESC – едновременно предоставят информация за действителното действие на автомобила и сравняват двата комплекта данни. Централният компонент на системата е датчик за завиване, който измерва въртенето на превозното средство около вертикалната му ос. До 1995 г. използването на такива сензори беше ограничено до космическия сектор. ESC автоматично се намесва, когато неговата електроника установи значително отклонение между намеренията на водача и изчисленото действително динамично състояние на автомобила. За части на секунда системата след това предприема коригиращи действия, за да се противопостави на презавиването или недозавиването, като спира външното предно колело или съответно задното колело. Това запазва стабилността на автомобила на пътя. Така че въвеждането на ESC доведе до значително подобряване на безопасността по пътищата и отчасти този прогрес се дължи директно на “теста за лос” на 21 октомври 1997г. Един от многото хора, които виждат този тест като повратна точка в историята на автомобилната индустрия е Peter Fuss от консултантската фирма Ernst & Young. Пишейки във Frankfurter Allgemeine Zeitung, Fuss казва така: „В ретроспекция преобръщането на клас А на Мерцедес се оказва благословено. В края на краищата, аварията се появи само по време на изпитанията, а не в ежедневна ситуация, така че нямаше сериозни наранявания. „Тестовите шофьори се отърваха само с леки наранявания и натъртвания, добави той, а ESC стана стандартно оборудване за цялата автомобилна индустрия – и доведе до трайно подобряване на пътната безопасност.

Източник: continental

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!