ABS сензори – видове и диагностика на повреди

29 юни 2020, 7:00

Автомобилната електронна система има основно значение от гледна точка на безопасността при шофиране. Системата ABS / ESP играе важна роля в този контекст. Един от елементите му са сензорите за ABS: пасивни и активни. Поради взискателната работна среда те могат да се развалят след известно време. Намирането на повредата обаче трябва да бъде предшествано от много диагностични тестове, за да се изключи неизправността на други компоненти.

Индуктивните сензори за ABS не са нищо друго освен бобина, обвита около феромагнитна сърцевина. Този сензор е монтиран директно над импулсния пръстен, закрепен към главината на колелото, задвижващия вал или диска с интегриран лагер и ABS пръстен. Ротационното движение на зъбчатия пръстен влияе на магнитното поле, генерирано от ядрото на сензора. Променящото се магнитно поле индуцира напрежение в намотката, което може да бъде измерено. Тествайки такъв сензор с осцилоскоп, можем да наблюдаваме синусоидална амплитуда, която изисква преобразуване в квадратен сигнал. Пасивните сензори обикновено имат по-големи размери и са по-малко прецизни. Те се включват само когато колелото достигне определена минимална скорост и се използват доста рядко. Повечето автомобили, произведени след 2002 г., са оборудвани с така наречените активни сензори. Изходният сигнал от такива сензори е правоъгълен, не е необходимо да се обработва. Какъв е техният принцип на действие?

„Сензорите с интегрирана електронна верига (т. нар. активни сензори) се захранват от блока за управление на ABS. Магниторезисторните сензори работят в тандем с многополюсния (магнитния) пръстен, а в по-обширната версия датчиците на Хол работят и със стоманен импулсен пръстен. В случай, че е със стоманен пръстен, върху холсензора се поставя допълнителен магнит. Въртящият механизъм променя магнитното поле в сензора. Сигналът не зависи от скоростта на въртене на колелото, което е основното предимство на Хол сензорите. Те реагират дори на най-малките промени в магнитното поле, благодарение на което са много точни и за разлика от индуктивните сензори измерват сигнала практически от момента, в който превозното средство започне да се движи – обяснява Войчех Соколовски, технически консултант в TMD Friction Полша.

Симптомите за повреда на ABS сензора се сигнализират от: активирането на ABS индикатора на арматурното табло, блокирането на колелата при спиране, спиране на работата на системите ESC / ESP и произтичащите от това генерирани кодове за неизправност. Причините за неизправността обикновено са в прекъсването на електрическата верига, късо съединение, външни повреди на сензора или импулсната гривна, или силно замърсяване, което изкривява сигнала. Сензорът е разположен в зона, изложена на прах, вода или кал. Струва си да се отбележи обаче, че неправилната работа на сензора за ABS може да е резултат от неизправност на други компоненти, например прекомерна хлабина на лагерите на колелата.

„Диагнозата трябва да започне с визуална проверка на механичните компоненти и проводници. Те могат да бъдат причина за неправилна работа на ABS сензорите. Също така си струва да проверите предпазителите, отговорни за тази система. Ако тези елементи не са повредени, следващата стъпка е да използвате диагностичния инструмент за сканиране за неизправност в ABS / ESP. Той може да сравнява сигналите на всеки сензор. Начинът на действие зависи от типа на използвания сензор: в случай на индуктивен сензор, съпротивлението трябва да се измерва с мултицет; в случай на активен сензор трябва да се провери захранващото напрежение. Самият активен сензор може да се провери само с тестер или осцилоскоп, мултицет ще повреди този тип сензор. Ако всичко показва, че няма повреда, трябва да отбележим, че дори леко отворен пин в клемата също може да причини неправилен сигнал от сензора „- Стефан Гросу от Textar

Подмяната на сензор за ABS трябва да се извърши в съответствие с указанията на производителя на автомобила, напр. по отношение на затягащите моменти. Textar предлага спирачни дискове с интегриран сензорен пръстен на ABS и самите сензори (290 номенклатури), в зависимост от дизайна на системата в конкретен автомобил. Голяма помощ при избора на частите е уеб-базираното приложение на каталога на Textar Brakebook с база данни с номера на части и четец на QR кодове.

За TMD Friction

TMD Friction, 100% дъщерно дружество на Nisshinbo Holdings Inc., е световен лидер в производството на спирачни накладки за автомобилната и спирачната индустрия. Наред с дисковите накладки и накладките за барабанните спирачки за автомобили и товарни превозни средства, продуктовото портфолио включва и спирачни накладки за мотоспорт, както и фрикционни материали за промишлеността. TMD Friction доставя на глобалния пазар за резервни части чрез марки като Textar, Mintex, Don, Pagid и Cobreq. TMD Friction също разработва и произвежда фрикционни накладки за индустрията под марката Cosid. TMD Friction Group има четири завода в Германия, и още в Европа, САЩ, Бразилия, Мексико, Китай и Япония и има около 4 700 служители по целия свят.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!