Schaeffler отново предупреждава за подмяна на DMF с твърд маховик

31 януари 2019, 15:00

Schaeffler е подновява предупреждението си към техническите специалисти относно опасностите от замяна на оригинален двумасов маховик (DMF) с твърд маховик, като такава подмяна може да причини на водачите скъпи последващи ремонти, като производителя на превозното средство ще анулира гаранцията.

Всеки втори пътнически и лекотоварен автомобил първоначално е оборудван с DMF. Над 85 милиона европейски коли го имат като оригинално оборудване (OE), а това решение на повечето пътнически автомобили с дизелови и мощни бензинови двигатели остава, според Schaeffler.

Подобно на съединителя, DMF се подлага на нормално износване и трябва да бъде заменен на някакъв етап от експлоатационния живот на превозното средство. Schaeffler предлага пълно решение за подмяна на системата на съединителя с LuK RepSet DMF, както и доставя отделни LuK DMF комплекти, които могат да бъдат съчетани със съответната LuK RepSet Pro.

DMF изпълнява критична защитна функция, като премахва торсионните вибрации от коляновия вал, за да предпази трансмисията и осигурява гладко и удобно задвижване. Твърдият маховик не се произвежда по същите взискателни технически инженерни спецификации, така че може да причини увреждане на трансмисията от вибрациите.

Смяната с подобен DMF е единственият гарантиран избор за поддържане на нивото на комфорт, икономичност и производителност, В Schaeffler се опасяват, че трансмисиите, оборудвани с DMF, се преобразуват с твърд маховик, използвайки комплекти, продавани от някои доставчици на резервни части.

Мениджърът по технически услуги, Алистър Мейсън казва, че това е „продължаваща и тревожна тенденция”, преди да добави: „Тези алтернативи не отговарят на спецификациите на производителите на автомобили както двумасовия маховик прави, поради което той се монтира в първоначално вграждане.

„Преобразуването на системата, макар и считано за по-евтино решение, може да доведе до увеличаване на емисиите и разхода на гориво, прекомерен шум и вибрации, по-тежко усещане на педала (тъй като истинския саморегулиращ се съединител е премахнат), преждевременна повреда на съединителя, както и потенциална опасност за повреда на основни компоненти. “

„Затова механиците в автосервизите трябва да разчитат само на оригинала, което им помага да избегнат ненужните рискове от последващи проблеми и гаранционни претенции. Що се отнася до гаранциите, преобразуването от DMF към твърд маховик ще анулира всяка гаранционна политика на производителя – не се заблуждавайте от претенциите за комплекти за преобразуване на „OE качество“ – ако производителя на автомобила не го предлага, как може нещо да е „OE“? “

Ако конверсията с твърд маховик не се окаже успешна, кой плаща за получените щети? Техниците трябва да съветват своите клиенти за потенциалните рискове; в противен случай те биха могли да носят отговорност – добави Мейсън. „Ако клиентът откаже ремонта поради вибрации, кой плаща за отстраняването?“

Източник: SCHAEFFLER

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!