Повреди на ангренажния ремък – въпроси и отговори

2 декември 2020, 7:00

Въпрос: Можете ли да монтирате зъбен ремък в грешна посока на въртене?

Отговор. Зъбните ремъци нямат посока. Въпреки че някои ремъци са маркирани със стрелки, те са там, само за да гарантират, че всички маркировки за синхронизация на ремъка ще се напасват с всички белези за синхронизация на двигателя.

В.: Можете ли да монтирате зъбен ремък повторно?

О. Краткият отговор е отрицателен. Много механици твърдят, че може. Те казват, че когато ремъка е маркиран и поставен в същата посока на въртене, последващото износване ще се извършва със скорост, подобна на тази преди свалянето му. Нека взривим мита. Всеки зъбен ремък има „опъване при монтажа“. Това напрежение е фактор в конструкцията на ремъка и е от решаващо значение за работата на двигателя и неговите компоненти на задвижващата система. След като двигателят работи при нормална работна температура, се получава първоначално разтягане при опън. „Монтажното напрежение“ не може да се възпроизведе точно, дори ако двигателят се остави да се върне към околната температура. Имайки предвид цената на ремъка и потенциалните разходи за ремонт на двигател, едва ли си струва риска.

Забележка: Micro-V ремъците на спомагателните системи (ABDS) могат да бъдат преопънати и следователно могат да бъдат монтирани отново. Ако изглежда, че ремъкът е изминал голям пробег, не го монтирайте повторно. Винаги подменяйте всички ремъци при температура на околната среда.

В.: Посукване на „четвърт оборот“ на ремъка е ли точен измервател на правилното опъване?

О. Абсолютно не! Ремъците имат различни настройки на опън. Измеримото необходимо напрежение варира в зависимост от дължината на разстоянието (разстоянието между ролките и всеки отделен компонент). Ако отстоянието е голямо, е по-лесно да се завърти. Това не означава, че опъването е правилно – или дори приблизително правилно. Във всеки случай приблизителното опъване е неприемливо. Напрежението на ремъка трябва да бъде точно, тъй като производителите на превозни средства монтират ремъци с прецизно опъване при монтажа. Гейтс препоръчва STT-1, прецизен измервателен уред, с указани точки за измерване, за да помогне на специалистите в следпродажбеното обслужване да постигнат най-добрия резултат.

В. Ако ролките не са износени, защо да ги подменяте?

А. Преди десетина години типичният цикъл на смяна на задвижващия ремък беше около 50-60 000 км. Обхватът на обслужване на синхронизиращата система в съвременните превозни средства е по-вероятно да бъде между 130 000 – 240 000 км. Всичко това е благодарение на подобренията в конструкцията на ремъците и дизайна на задвижващата система. Ролките са проектирани да издържат толкова дълго, въпреки че големината на износване от превозно средство до превозно средство е променливо.

Поради това знаем, че монтирането само на ангренажен ремък не е опция. Следователно, механик, който реши да не смени ролката в планирания интервал, тъй като няма следи от износване, очевидно очаква тя да може да работи поне още един пълен работен цикъл. Това е смел ход, но такъв, който не се препоръчва.

В. Кои са най-честите причини за преждевременна повреда на ангренажния ремък?

О. Най-честите причини са:

  • Неправилно опъване;
  • Пречупване на ремъка (огъване и/или неправилно боравене);
  • Чужди предмети в системата за задвижване (пътни отломки, масло и др.);
  • Проблеми с лагерите (напр. във водни помпи, ролки).

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!