Новият стандарт Euro 6D ще повлияе на състоянието на независимите сервизи

11 януари 2021, 13:00

През юли тази година производителите на автомобили поискаха от властите в ЕС да отложат въвеждането на новия стандарт за емисии Euro 6D. Европейският съюз отговори едва сега, през декември, и можем да обобщим позицията му по искането на производителите с една дума – „не“. Новите ограничения, силно регулиращи автомобилния пазар, ще засегнат не само най-големите автомобилни компании. Опасенията се изразяват от дилърите и цялата индустрия, свързани със сглобяването на нови превозни средства. Един вид бенефициент на тези промени може да се окажат … независимите сервизи.

Евро 6 B, C, D – за какво става въпрос?

След скандала с дизелгейт стандартите за емисии се ускориха значително. Въвеждането на Европейския зелен договор, чиято цел е да превърне Европа в неутрална по отношение на климата зона до 2050 г., също има значително въздействие. През последните години стандартът Евро 6 е в сила под различни форми – горе-долу всяка година се модифицира, което е свързано с по-големи ограничения. Така че вече имахме Euro 6B, 6C, 6D-TEMP и в момента най-големият проблем на производителите е Euro 6D. Предишният стандарт беше въведен в ограничена степен и се отнасяше главно до промяна в методологията за тестване на състава на отработените газове. Досега повечето изследвания са правени в лаборатория, което понякога води до подценяване на действителните емисии на вредни газове. Стандартът 6D въвежда изискване за измерване на емисиите при смесени WLTP тестове, което означава необходимост от инсталиране на специални устройства в новите автомобили за наблюдение на изгарянето и изпускането на вредни газове в атмосферата. Освен това всички нови автомобили трябва да преминат теста за реални емисии Euro 6d, с по-ниски гранични стойности, съответстващи на нивата, установени при лабораторни тестове.

Производителите могат да се справят, дилърите могат да имат огромен проблем

2020 г. беше най-трудната година за автомобилната индустрия от години. В началото на годината автомобилните заводи претърпяха дълги прекъсвания, дилърите останаха с много автомобили на склад, към които клиентите загубиха интереса си. Покупката на автомобил по време на продължаващата пандемия на коронавируса се премести в дъното на списъка с нуждите на огромен брой хора, обмислящи такъв ход. Предположенията, направени през януари тази година, включват стабилен интерес към нови превозни средства, подобен на миналогодишния. Машината за статистика, цифри и прогнози не отчита такъв фактор като глобална пандемия, колите се произвеждат и поръчват от дилъри. Тук влиза в сила стандартът Euro 6D. Според регламента на ЕС от 1 януари 2022 г. всички превозни средства трябва да отговарят на новите стандарти. Това означава, че излишъкът от стотици хиляди автомобили, произведени през злощастната 2020 година, става … безполезен. Без право на регистрация. Пазарът на нови автомобили е проектиран така, че дилърите и производителите обикновено да действат независимо един от друг. Заводите произвеждат определен брой единици от определен модел, след това дилър решава да поръча подходящия брой превозни средства, договарят се цени, вземат се заеми и в центъра на дилъра се появява партида пресни превозни средства. Производителят рядко остава с колите “на склад”, фабриките работят толкова бързо и ефективно, че се правят много поръчки преди производството на “продукта”.

… нови коли, които не могат да се продават през 2022 г.

Разбира се, новите разпоредби, свързани със стандартите за горене, могат да бъдат „заобиколени“ по някакъв начин. Какво означава? Регламентите Euro 6D се прилагат за нерегистрирани автомобили. Следователно можем да очакваме, че дилърите ще започнат масов процес на регистрация на автомобили от текущата година, чакащи на склад. Това от своя страна ще доведе до още по-голямо намаляване на цените в списъка и евентуално оборот с отрицателен марж. Цялата ситуация може да изглежда като много примамлива перспектива за клиент, планиращ покупки на автомобили в началото на годината – има обещания за намаляване на моделите от 2020 г., но не бива да се мечтае за огромни отстъпки – те биха нанесли твърде много щети върху финансите на дилърите в трудно пазарно време. Новите автомобили от 2021 г. също няма да бъдат евтини. Рестриктивният стандарт Euro 6D принуждава състава на отработените газове да бъде тестван по време на реална употреба на превозни средства. Следователно всички нови автомобили трябва да бъдат оборудвани със специални устройства, които да предават информация за разхода на гориво по време на шофиране. Тяхното изпълнение определено ще повлияе на цената на автомобила в шоурума. Освен това продължаващата пандемия и огромните загуби на дилърите ще доведат до допълнителни увеличения – за да оцелеят на пазара, продавачите на автомобили трябва да се спасяват чрез увеличаване на маржовете.

Защо независимите сервизи няма да загубят ситуацията и може би дори ще се възползват от нея?

Предстоящите повишения на цените на новите автомобили, причинени от стандарта Euro 6D и трудната ситуация на дилърите, ще окажат силно влияние върху решенията за покупка. Очакваме засилен интерес към употребявани превозни средства. Много хора ще променят мнението си и ще останат с използваното в момента превозно средство или ще потърсят по-евтина алтернатива на вторичния пазар. По-малко нови автомобили също означава по-малко работа за оторизирани сервизи, а съществуващите клиенти могат да търсят по-евтина алтернатива след края на гаранционния период за своя автомобил. Преди всичко обаче увеличаването на дела на употребяваните автомобили означава засилен интерес към услугите на независими сервизи, които са по-евтини от дилърските центрове и предлагат конкурентно ниво на обслужване.

Като вземем предвид средната възраст на тези превозни средства, несъмнено залагаме на значително увеличаване на интереса към услугите на независими сервизи.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!