Въздушно окачване – ремонт и преобразуване

19 септември 2019, 6:00

Системите за въздушно окачване могат да предложат големи ползи за водачите. Те могат да подобрят качеството на возене и да добавят функционалност като увеличен просвет при офроуд екскурзии – всичко това като поддържат нивото на задната част при натоварени условия.

Както и при други трудолюбиви компоненти, амортисьорите и опорите на въздушното окачване в крайна сметка ще се развалят. Амортисьорът, който е също като всеки друг амортисьор или опора, ще загуби способността си да контролира движението на окачването поради вътрешно износване или загуби течност вътре в амортисьора.

Когато система за въздушно окачване се повреди, може да има до четири различни опции за връщане на автомобила в работно състояние. Някои от тях включват ремонт на съществуващата система за въздушно окачване, докато други включват замяна на системата с пружини и пасивни амортисьори и опори. Всички опции имат своите плюсове и минуси. Но без значение коя опция се разглежда, бюджетът и нуждите на клиента трябва да се вземат предвид.

Въздушно окачване

Ремонт и обслужване

Както бе споменато по-горе, една от възможностите е да ремонтирате системата чрез замяна на повредените въздушни възли с нови. Предимствата на тази опция са, че тя възстановява окачването на автомобила до първоначалното му състояние и функционалност.

Разходите се считат за един от недостатъците на подмяната на агрегатите за въздушно окачване с нови части. Предлагат се обяче нови агрегати на афтърмаркет пазара, които са по-евтини от OE. Възстановени устройства също са достъпни за някои приложения. Силно препоръчително е да смените компресора и устройството за изсушаване на въздуха, докато ремонтирате, за да гарантирате, че въздушното окачване ще работи безотказно.

Диагностика

Ако обмисляте да препоръчате опция за преобразуване към пружини и пасивни амортисьори или опори (или може би ви пита собственикът), първо трябва да се уверите, че сте направили всичко възможно, за да диагностицирате правилно системата за въздушно окачване.

Диагностичният труд в много случаи ще бъде по-евтин от комплект за преобразуване. Освен това може да бъде по-изгодно за вашия сервиз. При съвременните системи за въздушно окачване, повреди могат да възникнат в множество области, включително контролните модули и соленоидите. Възможно е повредата да изглежда като изпускаща въздушна възглавница, но може да е контролен модул, който не може да комуникира, блокирал соленоид или износен компресор. В някои случаи контролният модул ще изисква препрограмиране за разрешаване на проблема.

За да диагностицирате проблем с въздушното окачване, предвидете поне един час диагностичен труд. Ако системата е усъвършенствана като тези, които се намират при късните модели Land Rovers или Mercedes-Benz със ABC окачване, ще трябва да положите повече диагностичен труд.

Комплекти за преобразуване

По отношение на подмяната на системата с пружини и пасивни амортисьори и опори с помощта на комплект за преобразуване, имайте предвид, че макар предварителната оценката за тази работа да е почти еднаква с подмяната на въздушните агрегати, бихте могли да премахнете част от качествата на превозното средство, на които клиентът може да е свикнал да се наслаждава.

Когато преобразувате система за въздушно окачване с пружини, не само губите регулирането на просвета в зависимост от нивото на натоварване на окачването, но и премахвате система, която балансира налягането на въздуха и клапаните на амортисьорите. Тази система се управлява от сензори, които засичат пътните условия и движението на купето.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е стойността на превозното средство. Функциониращата система за въздушно возене може да добави хиляди към цената на някои превозни средства. При други превозни средства цената може да се е понижила до точката, в която функциониращата система дава малка разлика.

Пневматично въздушно окачване Jaguar XJ.

Преобразуването обаче може да бъде и продажно предимство. Най-голямото предимство на преобразуването с пружини е обещанието, че клиентът няма да трябва да търпи предупредителни светлини и съобщения през студените сутрини или когато окачването трябва да направи голяма корекция.

Когато търсите комплект за преобразуване, не забравяйте да изберете този, който предлага електронен байпас за модула за въздушно окачване. Тези модули изпълняват две функции. Първо, те деактивират модула и в някои случаи позволяват той да бъде изваден от превозното средство. Второ, те позволяват сигналите на шината CAN да се пренасочват през байпаса и към следващия модул.

С все повече превозни средства, оборудвани с въздушно окачване, трупащи километри, можете да очаквате да видите постоянен поток от тези превозни средства във вашите сервизи. Имате и повече възможности от всякога, когато става дума за резервни части и комплекти за преобразуване. Когато пишете оферта за ремонт на въздушно окачване, не забравяйте да дадете на клиента тези опции.

Най-добрият съвет е да слушате клиента. Разберете дали е наясно какво предлага системата за въздушно окачване в областите на комфорт и полезност, а също и да го запитате как те използват своето превозно средство. При някои всъдеходи, възможностите за изравняване на натоварването на системата за въздушно окачване подобряват капацитета на теглене и стабилност – две предимства, които вашите клиенти може да не искат да загубят.

Източник: knowyourparts

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!