Лагери на двигателя

9 октомври 2019, 13:00

Лагерни функции и смазване

Течно триене и смесено триене

Течно триене

Течното триене е техническият термин засъстояние, при което двете плъзгащите се части са отделени от едната друга от течен филм (масло, вода и т.н.) и нямат метален контакт.

Валът плава в лагерите.

Смесено триене

Ако връхчетата на взаимодействащите плъзгащи се части се докосват или разстоянието между тях е запълнено от твърдо вещество (мръсотия, абразия), възниква смесено триене. И двете от тях водят допреждевременно износване на плъзгащите се повърхности.

Налягане на маслената помпа и хидродинамично налягане

Налягането на маслото, генерирано от маслената помпа, има функцията да пренася маслото до точката на лагера и да охлажда лагера с постоянен поток на масло.

Хидродинамичното налягане е отговорно преди всичко за носещата функция и експлоатационен живот на лагера. То се получава само при въртене на вала. Лекото клатене на вала в лагерите (нормално състояние) го кара да изтласка клин от масло пред него, при който преобладаващото налягане е кратно на първоначалното налягане от маслената помпа.

Изпитване, измерване, възстановяване …
Концентричност на съседни носещи точки

Ако централните точки на всички основни лагери точки не са точно по оста, при стартиране възникват тежки повреди в лагера поради неосигуряване на необходимата хлабина в лагера. Такива проблеми са причинени от огънати или неправилно монтирани колянови валове и изкривен блок на двигателя (от предишни повреди, причинени от прегряване).

  • Концентричност на отвора на основния лагер – макс. 0,02 мм
  • Концентричност на всички основни лагери на коляновия вал – макс. 0,01 мм

Повърхностна твърдост на вала

В резултат на повреда на лагера (прегряване) шийките на вала често губят необходимата твърдост.

Шлайфането на валовете до първия или втория ремонтен размер също може да доведе до загуба на определената твърдост на повърхността на шийките.

Ако твърдостта на шийките вече не е достатъчна, това трябва да се разреши чрез повторно закаляване на вала (например чрез нитрация). Твърдостта по Rockwell (HRC) за новите валове е 60. При използваните валове твърдостта на шийките на вала не трябва да бъде под 55.

Тестване на хлабини на лагерите

Хлабината в лагера гарантира, че във всяка работна ситуация има достатъчно място между лагера и шийката на вала. Това дава възможност да се образува силен и стабилен филм от масло и е възможно чисто течно триене. Недостатъчната хлабина на лагера бързо се преодолява в резултат на топлинното разширение на компонентите с повишаване на температурата на двигателя. Прекомерната хлабина на лагера позволява бързо да падне налягането на маслото.

Не може да се образува клинът за смазване, необходим за правилната функция на лагера. Вижте „Налягане на маслената помпа и хидродинамично налягане“. И двете условия водят до метален контакт между вала и лагера. Лагерът ще бъде унищожен рано или късно.

Измерване на хлабина на лагера с пластмасов калибър на Колбеншмидт

Инсталиране и първоначално стартиране

Запълване на новия двигател с масло под налягане

Критичният фактор при стартиране на двигателза първи път не е, че нещо може да е монтирано неправилно. Основният проблем е, че маслото, необходимо за смазването не достига там, където е необходимо в точното време. Веднага след като двигателят се стартира, маслото трябва да бъде на мястото си и да функционира.

Това се постига чрез пълнене на двигателя с масло под налягане преди да се стартира за първи път. Всички компоненти, които работят с масло под налягане (маслена помпа, маслен филтър, маслен охладител и тръби) се пълнят предварително с масло, така че лагерите на двигателя да не получат повреди при стартиране за първи път. Този процес обикновено трябва да бъде извършен след сглобяване на всеки двигател.

Примеси в двигателното масло

Примеси в моторното масло като замърсяване, абразия, охлаждаща течност и гориво водят до това, че маслото губи смазочния си ефект. Или твърдите части предизвикват смесено триене или вискозитетът на смазочното масло се намалява от други примеси в течна форма, така че да не може да изпълнява своята поддържаща функция в лагера и смазващия филм се отделя.

Полученото смесено триене води до бързо износване и разрушаване на лагера.

Недостатъчно налягане на маслото

Недостатъчното налягане на маслото води до преждевременно износване на лагерите или до повреда.

Основните причини за това са:

  • Работа на двигателя на празен ход в продължение на часове (например с неправилна стартираща процедура)
  • Замърсяване на масления филтър (запушване)
  • Прекомерно хлабина на лагера

Свързване на лагерните черупки

Много често повредите на лагерите на двигателя възникват в резултат на разтегнати болтове или неправилно почистени или ненапълнени с масло маслени канали. Проблемите, споменати по-горе, водят до недостатъчно надеждно поставяне на лагерната черупка и до разрушаване на връзката.

Въпреки това, затягането на болтовете с неправилен въртящ момент или неспазването на затягането на болта въз основа на ъглови градуси също води до изкривяване и проблеми с монтажа на лагерните черупки.Резултатът е много тежко повреждане на лагера и двигателя.

Източник: MS Motorservice

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!