Проверка и диагностика на двумасов маховик (DMF)

21 ноември 2019, 13:00

Дефектен двумасов маховик? Моля проверете първо електрическите връзки и точките на зануляване.

Преди да смените DMF, трябва да разгледате за замърсени или корозирали заземяващи връзки, повишени контактни съпротивления на електрическата верига на стартера и генератора, както и проблеми с батерията (недостатъчно заредена, повредена или дефектна) като причина за повреда.

Проблемите при стартиране, вибрации или шум по време на шофиране, пускане или изключване на двигателя може да се тълкуват погрешно. Неправилната диагноза често е дефектен двумасов маховик. Следователно, проверката на DMF винаги трябва първо да започне с другите причини в областта на маховика. Неизправностите при образуването на горивната смес, карбонизирани инжекционни елементи и др. могат да бъдат идентифицирани с помощта на диагностична апаратура (например чрез проверка на контрола на празен ход / сравнение на количеството). Проблеми със стартирането на двигателя, трептящи фарове или необичаен пусков шум в областта на съединителя и DMF могат, наред с други неща, да бъдат причинени от замърсени или корозирали контакти на зануляването, електрически връзки и проблеми с веригата на стартера. SACHS ви позволява лесно и ефективно да почистите всичките си контакти и да премахнете много проблеми в процеса.

Как да проверите DMF – стрес тестове на маховика

Ако признаците за правилна диагноза са недостатъчни, DMF може да бъде проверен визуално, механично или на тестов стенд, като последна възможност при производителя.

Всеки сервиз може да провери демонтирания маховик с прости инструменти или със специалния инструмент, предвиден за целта. Номер на частта е 4200 080 563.

4200 080 563

Важно е да знаете правилните методи. За допълнителна информация, моля, консултирайте се с нашия онлайн каталог. Въведете номера на частта в долната част на браузъра.

Визуални знаци

По време на визуална проверка, обезцветена повърхност на триене на DMF (стрелка A) показва прегряване или претоварване. Този ефект може да възникне, ако дълго време е карано на полусъединител или системата за освобождаване е повредена. Освен това съществува опасност по-дълготрайното прегряване да разтопи специалната смазка, което води до повреда на компонентите в DMF.

Ако по повърхността на триене има видими пукнатини (стрелка В), DMF трябва да се смени – в противен случй ще се счупи. Жълтеникавите обезцветявания в зоната под повърхността на триене (стрелка С), също са причина за подмяна, тъй като аксиалният лагер на DMF е износен. Това се чува по време на работа на автомобила. Ако са излезли частици от смазката вътре в компонента, ще е необходима подмяна.

По време на визуалния преглед проверете за промяна на цвета (A, C) и пукнатини (B).
Завъртете в максимална степен

DMF може да бъде проверен, докато е монтиран на превозното средство или веднъж отстранен с помощта на специалния инструмент за тестване на двумасов маховик. Свободният ход на торсинните пружини, равномерността на пружинното усилие, състоянието на аксиалния лагер и преместването на радиалния лагер могат да бъдат измерени. Инструментът за тестване на DMF е предназначен само за двумасови маховици, произведени от ZF. Двумасови маховици от други производителите не могат да бъдат оценени с обхвата на инструмента и включените инструкции. Тестовият инструмент ви позволява лесно да проверите DMF, монтиран на автомобила или свален от него. Проверки могат да бъдат направени на свободния ход на торсионните пружини, равномерността на пружинното усилие, хлабината на аксиалния лагер и радиалното изместване.

Забележка: Определянето на текущото състояние на двумасовия маховик не позволява трайно заключение за остатъчния експлоатационен живот.

При завъртане на вторичната маса, ъгълът достиган в двете посоки трябва да бъде идентичен. При проверка на свободния ход на торсионните пружини, вторичната маса на DMF се завърта, използвайки лоста обратно на часовниковата стрелка, докато усетите силата на торсионната пружина. Свободният ход не трябва да бъде повече от шест зъба на зъбното колело на стартерния венец. Ако е повече от шест зъба, DMF трябва да се смени. При проверка на аксиалния лагер, вторичната маса на DMF се премества напред-назад с помощта на лоста в рамките на хлабината. Ако вторичната маса се трие от първичната или има стържещи шумове, DMF ще трябва да бъде заменен.

Забележка: Наклонът (поклащането) на вторичната маса не дава индикация за състоянието на DMF; това може да е по-голямо или по-малко в зависимост от дизайна.

За да се провери силата на торсионната пружина, вторичната маса на DMF се завърта наляво и надясно срещу силата на пружината с помощта на лоста. Силата на пружината трябва да бъде забележима по време на проверката в двете посоки и с равномерно нарастващо усилие. Стържещ шум е показател за дефект – DMF трябва да се смени.

Радиалният лагер се проверява чрез леко натискане на вторичната част на DMF с помощта на лоста, като същевременно се опитвате да го преместите радиално, като приложите лека сила. По време на изпитването не трябва да се забелязва никаква или само малка радиална хлабина. В случай на голямо радиално изместване, DMF трябва да бъде заменен. Повече полезна информация за DMF в нашата Сервизна информация

Източник: Sachs

Повече за инструмента за почистване на електрическите контакти вижте тук.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!