Проблеми с уплътняването и повреда на буталните пръстени от наводняване с гориво

27 декември 2019, 6:00

Наводняването с гориво често води до повреда на буталните пръстени. Защо причините за износени бутални пръстени често се тълкуват неправилно?

Фиг. 1: Смесено триене – метален контакт възниква между буталния пръстен и стената на цилиндъра

След повредите поради замърсяване, повредите и износването, причинено от наводняване с гориво, е втората най-честа причина за повреда на буталните пръстени. В случай на наводняване с гориво, масленият филм върху стената на цилиндъра се измива и буталните пръстени се трият метал върху метал със стената на цилиндъра и бързо губят радиална дебелина на стената. Металният контакт между буталните пръстени и стената на цилиндъра (фиг. 1) може да възникне само за кратко и в изключителни случаи (например по време на студен старт) и не е разрешен при нормална работа на двигателя. Срокът на експлоатация на буталата, буталните пръстени и цилиндрите драстично се скъсява. В нормално състояние, взаимодействащите плъзгащи се части винаги се отделят от метален контакт с маслен филм (фиг. 2). Ето защо масленият филм трябва да е по-дебел от неравностите по повърхностите на взаимодействащите плъзгащи се части.

По време на работа на двигателя неизправности при изгарянето често води до натрупване и кондензация на гориво върху стената на цилиндъра. В този случай масленият филм се разрежда или се отмива. Полученото смесено триене води до износване на буталните пръстени в рамките на няколко хиляди километра. Производителността намалява и потреблението на масло се увеличава.

Фиг. 2: Маслен филм с достатъчна дебелина – без контакт метал с метал

Смесеното триене води до значително радиално износване на буталните пръстени и повърхността на цилиндъра. Това е ясно видимо на двете почистващи повърхности на масления пръстен. Фиг. 3 показва нов маслен пръстен и маслен пръстен, износен чрез смесено триене. Двата почистващи ръба са напълно износени. Двигател с такъв пръстен ще има прекомерна консумация на масло. Радиално износване като това, което се наблюдава, е не само при маслените пръстени и почти винаги е причинено от наводняване с гориво.

Фиг. 3: Нов и износен маслосъбирателен пръстен

Особено ако степента на износване не е равна за всички цилиндри, износването от смесено триене поради наводняване на гориво е единственото възможно обяснение. Тази ситуация всъщност е изключително често срещана и е доказателство, че буталните пръстените не се износват поради предполагаемо лошо качество на материала или неправилна обработка на цилиндъра. Ако това беше така, износването щеше да се наблюдава равномерно върху всички бутала и бутални пръстени, а не само върху конкретни цилиндри.

Износване от смесено триене, причинено от наводняване с гориво, се получава и при бензиновите, и при дизеловите двигатели.

При бензиновите двигатели честото задвижване на къси разстояния (особено при карбураторните двигатели) и неправилното запалване са основните причини. Бензиновите двигатели изискват много по-голямо количество гориво за стартиране и във фаза на загряване, отколкото при работна температура. В случай на чести задвижвания на къси разстояния кондензираното и полепнало гориво по стената на цилиндъра може да не се изпари и да се смеси с двигателното масло. Това води до разреждане на масло и смесено триене поради загубата на вискозитет в двигателното масло. При бензиновите двигатели, недобре работещи свещи или запалителните бобини също могат да причинят наводняване с гориво, тъй като то не се запалва и следователно не изгаря.

При дизелови двигатели инжектираното гориво се запалва, когато се впръсква в силно сгъстен въздух в горивната камера. Липсата на компресия (лошото пълнене) или лошото качество на горивото водят до забавяне на запалването, непълно изгаряне и събиране на течно гориво в горивната камера.

Други причини за наводняване с гориво при дизеловите двигатели включват

  • Неизправни и изтичащи инжектори
  • Неизправност на помпата за впръскване на гориво или неправилни настройки
  • Неправилно прокарани или лошо закрепени тръби към инжекторите (вибрации)
  • Механични повреди (удар на буталото в цилиндровата глава) поради преработка на уплътняващите повърхности и използване на гарнитура на цилиндровата глава с неправилна дебелина
  • Лошо пълнене поради блокирани въздушни филтри
  • Лошо пълнене поради дефектен или износен турбокомпресор
  • Лошо пълнене поради износени или счупени бутални пръстени
  • Лошо качество на горивото (неправилно самозапалване и непълно изгаряне)

ВНИМАНИЕ

И при този тип повреди трябва да разграничим дали износването е налице само върху конкретни цилиндри или върху всички. Ако има повреди по всички цилиндри, това най-вероятно е глобална причина, като лошо качество на горивото или лошо пълнене. Ако са засегнати само отделни цилиндри, вероятните потенциални причини са дефектни дюзи, запалителни свещи или кабели за високо напрежение.

Източник: MS Motorservice

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!