Защо двигателите са се променили?

24 юни 2020, 7:00

Възможно е да си зададете въпроса: „Какво не е наред с добрите„ стари двигатели “, които всички познаваме и използваме от години?“

От 70-те години на миналия век правителствата изискват от всеки автомобилен производител да осигури минимална средна икономия на гориво или да понесе наказания.

Минималната допустима икономия на гориво непрекъснато нараства през годините.

За да постигнат тази цел, производителите се обръщат към всяко технологично предимство, което могат да намерят, включително турбопълнене и директно впръскване.

Турбокомпресор

И така, как турбото подобрява икономията на гориво?

За да разберем, нека да разгледаме как работi. Турбокомпресорът е по същество въздушен компресор, задвижван от изгорели газове. Газовете въртят турбина, която изтегля въздух през всмукателния колектор и го вкарва в горивната камера.

Това подобрява изгарянето благодарение на увеличения кислород, което усещате като увеличена мощност и икономия на гориво. Повече мощност, по-малко гориво. Какъв е проблема?

Турбото, което става безумно горещо, вкарва повече въздух в цилиндрите, увеличавайки ефективността и мощността.

Турбокомпресорът може да се върти с повече от 300 000 оборота в минута.

Помислете какво прави това за секунда. За сравнение, средният автомобил днес работи с до около 6000 оборота в минута, което означава, че турбото може да се върти до 50 пъти по – бързо, отколкото двигателя.

В допълнение, газовете, които въртят турбината, могат да надвишат 540ºC. Изключителната скорост в съчетание с топлината може да доведе до натрупване на депозит, известен като турбококсуване, което в крайна сметка може да съсипе турбото.

Моторното масло смазва и охлажда турбото, така че има смисъл да използвате най-доброто масло, което можете да намерите за вашия автомобил или камион с турбина.

Друг съвет е да оставите вашето турбо да работи на празен ход за минута или две след шофиране.

Циркулиращото масло ще охлажда турбото и ще намали образуването на отлагания.

Нека бъдем директни

Бензиновото директно впръскване (GDI) също придоби популярност при автомобилните производители. Всъщност почти всички производители използват тази технология до известна степен.

GDI двигателите локализират инжекторите за гориво директно в горивната камера, за разлика от всмукателния колектор, както е при традиционния двигател с впръскване на гориво.

Това позволява на производителите да контролират точно времето за впръскване на горивото и в някои случаи да извършват множество инжекции по време на един и същ ход на буталото.

Подобно прецизно управление позволява на компютъра да регулира съотношението на горивовъздушната смес до 50: 1 при определени условия, докато обикновените двигателите работят при около 14.7: 1.

Тази прецизност води до подобрена икономия на гориво.

GDI двигателите също са оборудвани с горивна помпа за високо налягане, способна да генерира налягане на горивото до 2000 psi.

За сравнение двигателите с впръскване на гориво работят на налягане от около 40 psi.

Повишеното налягане на горивото спомага за охлаждането на цилиндъра и разпръскването на горивото по-ефективно за по-пълно изгаряне.

Разреждане с гориво в GDI двигатели

С инжекторите, разположени в горивната камера, прекомерното впръскване може да достигне отдалечената стена на цилиндъра, което позволява на горивото да измие масления филм покрай буталните пръстени, замърсявайки маслото.

Автопроизводителите непрекъснато променят дизайна на буталото, за да улавят горивото в горивната камера, подобрявайки ефективността и намалявайки разреждането на маслото с гориво.

Отлагания по всмукателния клапан в двигателите с GDI

Друг недостатък са отлаганията по смукателния клапан. При обикновените двигатели с впръскване, горивото богато на почистващи препарати, измива всмукателните клапани, като ги поддържа чисти.

При двигателя с GDI обаче горивото вече не преминава покрай клапаните, което води до натрупване на замърсявания.

С течение на времето тези отлагания могат да попречат на клапаните да работят правилно, което води до намалена производителност и преразход на гориво.

Предварително запалване при ниски обороти

Когато тези технологии се комбинират, това може да доведе до потенциално катастрофално, необичайно горене, известно като предварително запалване при ниски обороти

Този проблем обръща индустрията за смазване на главата надолу, като изисква производителите на масла да преформулират моторните си масла за борба с предварителното запалване, за да позволят на производителите да се възползват изцяло от предимствата на икономията на гориво с  турбо GDI двигателите.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!