Конвертиране на въздушно окачване в традиционно

19 септември 2021, 7:06

Системите за въздушно окачване бяха начело на иновациите в автомобилния свят, когато бяха представени за първи път; Въздушните пружини и електронното управление на возенето осигуряват леко, меко като коприна пътуване, но то не трае вечно. Всички въздушни окачвания споделят обща уязвимост: течове на въздух. И когато една система вече не може да задържа въздух, тя се проваля.

Колкото и да е вярно горното твърдение, повредата не е проблем, с който потребителите искат да се сблъскат в автомобилите си, когато шофират, тъй като това може да бъде много опасно за безопасността и портфейла!

Когато системата за въздушно окачване се повреди, може да бъде много скъпо да се поправи. Оригиналните части са много скъпи и може дори да не са налични за някои от по-старите приложения, а предлагането на атърмаркет пазара е ограничено.

Основи на въздушното окачване

С въздушно окачване се използват кухи, надуваеми гумени камери (въздушни пружини) вместо обикновени спирални стоманени пружини или листови пружини. Гумените пружини са гъвкави и имат някои предимства, така че помагат за абсорбирането и омекотяване на неравностите, за да изолират по-добре окачването от пътниците в автомобила. Въздушните пружини също осигуряват променливо съпротивление на пружината и предлагат повишена твърдост, колкото повече се компресират.

Неизправност на въздушното окачване

Повредени въздушни пружини и въздушни подпори

Въздушните пружини и въздушните опори в комплекта за въздушно окачване са отговорни за омекотяване на ударите от неравности и регулирането на височината на пътуване. Но както всички части на въздушното окачване, те се развалят и влошават поведението си с напредването на възрастта, което води до повреда на въздушното окачване.

Ръждата също може да повреди въздушното окачване. Влагата във въздушната система реагира с метала и образува корозия. Тя може да доведе до сериозни проблеми с окачването, ако не бъде отстранена.

Този Мерцедес е увиснал от лявата си страна, тъй като и двете леви въздушни възглавници са се повредили поради старост / износване, а също и прекъсната връзка на въздушната линия. Това може да бъде много опасно по време на шофиране, тъй като може да доведе до загуба на управление на автомобила.
Шофирането с увиснала кола от двете страни е много опасно, както и неудобно за пътниците. То може да причини допълнителни повреди на компонентите на окачването и други механични части на ходовата част на автомобила.
Неизправност на въздушния компресор

Въздушният компресор в комплекта за въздушно окачване надува всяка въздушна възглавница до подходящото налягане въз основа на вашите предпочитания. Ако започне да функционира неправилно, той вече не може да поддържа въздушните възглавници напомпани, което кара колата да провисне, да се отпусне и да доведе до по-неравномерно возене.

На всичкото отгоре повреда във въздушното окачване води до претоварване на въздушния компресор и отказа му. Ако въздушните възглавници са пробити или повредени, те не могат да останат напомпани. Поради това въздушният компресор продължава да изпомпва въздух във въздушните пружини, което може да претовари системата и да я повреди.

Проблеми с връзките на въздушната линия

Въздушните линии свързват въздушните пружини и въздушните опори с останалата част от системата. Ако не са правилно свързани или ако линиите са повредени, въздухът от компресора не може да ги зареди с необходимото налягане.

Обикновено проблеми с връзките на въздушните линии в системата за окачване възникват, когато линиите се търкат в нещо, като движеща се част на въздушното окачване.

Проблеми с изсушителя на въздуха

Дехидраторът контролира количеството влага във въздуха, който преминава през системата за окачване. Ако обаче откаже, прекомерната влага ще се натрупва, образувайки ръжда и корозия на различни части.

Освен това електрическите части в окачването, като компресора, са по-податливи на проблеми, когато изсушителя се повреди, тъй като прекомерната влага може да доведе до късо съединение на тези системи.

Да вземем за пример окачването AIRmatic, според Mercedes Benz; предните въздушни пружини трябва да функционират между 10 и 15 години при градско каране, преди да се нуждаят от подмяна. Задните пружини издържат по-дълго, вероятно защото не поддържат теглото на двигателя, нито се налага да се справят с завои и други подобни нароварвания.

Имайте предвид обаче, че тези оценки се основават на тестване на европейски пътища, които са гладки и не отчитат непредсказуемите пътни условия в повечето страни с не толкова добра инфраструктура. Когато има внезапно компресиране при неравности и дупки, тези внезапни удари могат да бъдат вредни за въздушните пружини.

Другият вариант е да замените оригиналните въздушни пружини и електронни амортисьори с комплект за преобразуване, който включва конвенционални спирални стоманени пружини с обикновени опори или амортисьори.

Разходи

Течовете на въздух са обичайна уязвимост, споделяна от всички въздушни окачвания. Системата ще се повреди, когато не може повече да задържа въздуха. Течът или запушването на въздухопроводите и изпускащите въздушни пружини са често срещаните проблеми с въздушното движение.

Разходите за поддръжка очевидно са много по-високи от стандартните пружини и амортисьори.

Времето за подмяна на въздушно окачване също ще отнеме много повече време поради сложността на окабеляването, линиите и инсталациите на маркучите, а монтирането в повечето случи изисква използването на специални инструменти – в края на краищата това означава допълнителни разходи.

За сравнение, комплект за преобразуване е само 25-50% от разходите за подмяна на цялото окачване Airmatic в зависимост от типа превозно средство и включва амортисьори и пружини за четирите колела.

Също така се предлага електронен комплект за симулиране на въздушните амортисьори, който е включен в комплекта и елиминира всякакви предупредителни съобщения на таблото. Той заблуждава автомобила, че окачването Airmatic все още присъства в колата. Това по никакъв начин няма да причини проблеми по време на нормалната експлоатация на автомобила.

Общата загриженост на клиентите е, че те няма да изпитат мекото возене, което предлага Airmatic; въпреки това конвертиращите комплекти са доста гъвкави и достатъчно конфигурируеми, че да осигурят идеална настройка, която предлага комфортно, но стабилно пътуване.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!