VAG EA211 три и четирицилиндрови двигатели с овални колела на синхронизиращата система

13 октомври 2020, 13:00

VAG EA211 три- и четирицилиндровите двигатели са на пазара от почти десетилетие, но те все още не правят често текуща поддръжка. Техните специални, овални зъбни колела за синхронизация със сигурност имат нещо общо с това. Тук даваме информация, които трябва да имате предвид, докато сменяте ангренажния ремък на тези VAG двигатели.

Двигателите VAG EA211 се използват в различни VAG платформи:

  • 1,0 л
  • 1,2 л
  • 1,4 л
  • 1,6 л

Задвижването на ангренажния ремък използва автоматичен обтегач с фланци, за да насочва едновременно ангренажния ремък.

1. Трицилиндровият двигател

Вече споменахме овалните ролки на разпределителния вал, които са характерни за въпросните VAG двигатели.

Отварянето на клапаните на двигателя изисква определена сила. Силите, произтичащи от пружините на клапаните, отварящи и затварящи клапаните в главата на цилиндъра, създават вибрации на въртящия момент или ъглови вибрации, които силно влияят върху динамиката на задвижването на ремъка. В резултат на това трицилиндровият двигател VAG EA211 има доста голям естествен дисбаланс. За да се противодейства на този дисбаланс, са използвани специфични овални зъбни колела на разпределителния вал с интервали от 120 °. Тези зъбни колела позволяват вариации в дължината на ремъка, както на стегнатата, така и на отпуснатата страна на задвижването, и това намалява пика на силите на ремъка в двигателя.

2. Четирицилиндровият двигател

Четирицилиндровият двигател използва овално зъбно колело на коляновия вал. Поради временно намаляване на радиуса по време на работния ход, ангренажният ремък се отпуска. Това явление ще доведе до намалени сили и по-малко вибрации в задвижването на ангренажния ремък.

3. Ползите от овалните зъбни колела

При VAG EA211 три- и четирицилиндровите двигатели използването на овални ECO зъбни колела води до:

  • по-ниски сили на ангренажния ремък, което означава, че силата на опъване на обтегача също намалява
  • по-ниско триене и механично напрежение в цялото задвижване на ангренажния ремък
  • намалени вибрации и нива на шум
  • намаляване на натоварването, засягащо всички компоненти
  • увеличен живот на системата

Смяна на ангренажния ремък

Смяната на ангренажния ремък на двигателите VAG EA211 изисква използването на подходящи инструменти . Консултирайте се с gatesautocat.com, за да определите кои инструменти са необходими за точното ви превозно средство. В случай на дори малко несъответствие, двигателят ще изпитва затруднения при стартиране, след като приключите с работата по него. Освен това животът на ремъка ще бъде драстично намален, тъй като ще бъде подложен на твърде много усилия.

Ролките на разпределителния вал трябва да бъдат разхлабени, докато ги фиксирате на мястото им. Ако това не е направено правилно, колебанията на опъването на ремъка ще се увеличат.

Водната помпа, която е интегрирана с термостата, се задвижва от разпределителия вал на изходящите клапани и е от другата страна на двигателя. Тя също трябва да бъде сменена. За това Gates предлага четири комплекта, съдържащи всички необходими части от страната на ангренажния ремък, както и водната помпа и нейния отделен зъбен ремък, а именно: KP15680XS-1, KP15680XS-2, KP25680XS-1 и KP25680XS-2.

Двигателите VAG EA211 имат двойна охладителна система с два термостата: един за цилиндровата глава, отварящ при 87°C (Gates ref TH59787G1) или при 80°C за MPI двигатели и един за цилиндровия блок при 105°C.

В заключение бихме искали да споделим три най-добри практики, които трябва да спазвате, когато сменяте ангренажния ремък на двигателите VAG EA211. Първо ви съветваме да смените водната помпа заедно с ангренажния ремък. Смяната на двете части едновременно е не само по-ефективно и по-безопасно; така се избягват скъпи връщания, защото предотвратява сценария клиентът да се наложи да се върне за втори ремонт, когато току-що е инсталирал нов ремък и обтегач и тогава водната помпа се повреди. Второ, зъбният ремък никога не трябва да се извива, огъва или усуква. И трето, наложително е да се придържате към инструкцията за монтаж, както и да обезвъздушите охладителната система съгласно предписанията на производителя. В крайна сметка с тези двигатели не само трябва да извършвате действията си в определен ред; трябва също да използвате диагностичен софтуер, за да предотвратите прегряване и други проблеми.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!