Превключвайте плавно с автоматична трансмисия

14 октомври 2020, 13:00

Автоматичните скоростни кутии стават все по-ефективни всяка година, тъй като инженерите се стремят да максимизират икономията на гориво и да намалят замърсяването. Някои от промените включват повече предни предавки в конвенционалната автоматика и алтернативни дизайни като трансмисии с двоен съединител или безстепенна трансмисия. Като част от тези промени, новите видове трансмисии често изискват високо специализирани течности за правилна работа и дълъг експлоатационен живот.

За да усложнят допълнително нещата, автомобилните производители често възлагат компоненти, включително трансмисии, на външни доставчици. Докато трансмисията, построена от автомобилен производител, може да използва един вид течност, скоростната кутия от външен доставчик може да изисква течност, която отговаря на съвсем различен набор от спецификации. Използването на грешна течност в трансмисията може да доведе до проблеми, вариращи от нестабилна работа до пълна (и скъпа) повреда на скоростната кутия.

При тези високи залози е важно да приемете сериозно препоръките за течността за автоматична скоростна кутия на вашия автомобил. Консултирайте се с ръководството и се уверете, че използваната течност отговаря на всички приложими спецификации. За да сте сигурни, че работата е свършена правилно, винаги е добре колата да бъде обслужвана от механик, който има опит, обучение и актуална сервизна информация, необходима за работа по конкретната марка и модел превозно средство.

Затворени трансмисии

Повечето автомобили с автоматични скоростни кутии имат измервателни щеки за бързи и лесни проверки на нивото на течността. Все по-голям брой по-нови превозни средства имат затворена трансмисия, пълна с течност за целия експлоатационен живот, която не трябва да се сменя, докато километражът не се приближи или премине границата от 200 000 км. Вместо измервателна щека, тези трансмисии имат сервизни портове, които могат да бъдат демонтирани, за да се провери и допълни нивото на течността. Ако обаче няма външни признаци на изтичане на трансмисионна течност, наистина няма нужда да се прави това. Всъщност някои сервизни портове имат боядисани маркировки, които указват дали пробката е отваряна, което може да анулира гаранцията на превозното средство, ако се докаже неправилна течност, използвана в трансмисията.

Въпреки че използването на трансмисионни течности за целия експлоатационен живот дава на собственика едно нещо по-малко, за което да се притеснява, то затруднява техника да долива или подменя течността поради течове или сервизни операции, които водят до загуба на трансмисионна течност. При някои хибриди проверката или смяната на трансмисионната течност изисква използването на специални инструменти и сложни отнемащи време процедури.

По време на услугите за рутинна поддръжка на превозни средства със затворени трансмисии, повечето сервизи просто извършват визуална проверка за течове и, ако не бъдат открити, докладват, че нивото на течността е задоволително. Ако течовете са очевидни, ще се наложи допълнителна диагностика и ремонт.

Причини за разграждането на течността

Подобно на много други автомобилни компоненти, топлината е основен фактор, допринасящ за разграждането на течността на автоматичната трансмисия с течение на времето. Част от топлината идва от рутинно вътрешно триене, тъй като трансмисията работи и превключва предавките, но поставянето на автомобила под допълнителен стрес, като теглене на ремарке или превозване на тежки товари, създава допълнителна топлина. За да се намали топлинното напрежение при тези условия, много превозни средства се доставят със специален превключвател за деактивиране на автоматичните предавки на трансмисията при теглене.

Освен топлината, вътрешните компоненти на скоростната кутия се износват с течение на времето и трансмисионната течност в крайна сметка ще се замърси с частици, твърде малки, за да бъдат уловени от вътрешния филтър. Когато течността стане прекомерно замърсена и химически разградена от топлина, това може да доведе до отлагане на наслоявания и други проблеми с предаването.

Смяна на течността

След като трансмисионната течност достигне интервала за смяна, посочен от производителя на автомобила, ще трябва да се източи трансмисията, да смени филтъра и да напълни системата с нова течност от подходящия тип. Що се отнася до смяната на течността, имате две възможности:

  • При традиционна смяна на течността с автоматична трансмисия механикът източва старата течност, подменя филтъра и зарежда системата отново. Макар и по-бърза и по-евтина, тази процедура подменя по-малко от половината от общия обем течност.
  • При смяна на трансмисионната течност, техникът източва старата течност, подменя филтъра и след това използва специално оборудване, за да промие с нова течност в цялата система, като изхвърля цялата стара течност в процеса. Това струва повече, но е единственият начин да се замени цялата течност.

Без значение коя опция изберете, не забравяйте да работите със сервизен център, който е обучен и опитен с марката и модела на автомобила. Ако техникът използва грешна течност или случайно вкара замърсители в системата, това може да повреди трансмисията и да попречи на безопасната работа на автомобила.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!