Съвети за обслужване на инжектори Common Rail от Delphi

19 ноември 2020, 13:00

Днешните инжектори на Common Rail могат да извършват множество инжекции по време на един цикъл на горене и да впръскват гориво в двигателя при много по-високи налягания – до 30 000 psi – чрез хлабини само 1 микрон. Въпреки че това носи значителни ползи, по-ниски емисии, подобрена икономия на гориво и по-добра управляемост сред тях, това също така означава, че те са много по-податливи на износване. Тук ще разгледаме често срещаните причини за повреда на инжектора, какви са симптомите и как да ги диагностицираме.

Защо Common Rail инжекторите отказват?

Въпреки че инжекторите на Common Rail са проектирани да издържат дълго, напредъкът в инжекционната технология означава, че те са по-склонни да се износват поради следните проблеми:

  • Замърсяване с частици : При допустимите отклонения, дори по-малки от широчината на човешки косъм частици могат да причинят значителни щети. Често следствие от неефективна филтрация, тези малки частици могат да разядат контролния клапан. С течение на времето това може да промени модела на впръскване на гориво и от своя страна количеството, времето и разпределението на впръскваното гориво.
  • Замърсяване с вода: Друга често срещана причина за повреда на инжектора на Common Rail е замърсяването с вода в горивото. Водата в горивото ще реагира с химикалите в него, за да корозира метални повърхности и да намали смазването между движещите се части. В комбинация това може да причини преждевременно износване както на инжекторите, така и на горивната помпа с високо налягане.
  • Натрупване на отлагания: Всяко гориво, което е останало в инжектора след спиране на двигателя, ефективно ще бъде „сготвено“ от остатъчната топлина, създавайки въглеродни отлагания, известни също като коксуване. Ако не бъдат премахнати, тези отлагания ще се натрупват около върха на дюзата и вътрешните части на инжектора, което води до залепване на иглата. Отново това може да наруши както количеството, така и времето на инжектиране.
  • Неправилна инсталация : Лошите практики за инсталиране също могат да допринесат за преждевременна повреда. Например, липсваща шайба на дюзата или такава, която не е поставена правилно, ще позволи остатъците от горенето да изтекат покрай нея. Въпреки че може да изглеждат като прости проблеми, те могат да доведат до много по-големи проблеми, включително лоша производителност на инжектора, стартиране и горивна ефективност.

Симптоми на дефектен инжектор Common Rail?

Дефектен инжектор за гориво почти сигурно ще наруши впръскването на гориво в горивната камера. Така или иначе, това ще повлияе на работата на превозното средство, което ще доведе до редица често срещани симптоми:

  • Лампата на двигателя на таблото светва: ако двигателят не работи както трябва, той може да задейства лампата за управление на двигателя. За потвърждаване на кода на грешката ще е необходим инструмент за диагностично сканиране.
  • Неравномерен празен ход : ако доставката на гориво е ограничена, оборотите на празен ход ще спаднат, което ще доведе до неравномерен празен ход. Ако оборотите паднат твърде ниско, колата в крайна сметка ще спре.
  • Чукане на двигателя: когато горивото не се запали правилно, например поради неправилна гориво-въздушна смес, това може да причини преждевременни детонации – те могат да се чуят като почукване или тракане от двигателя.
  • Пулсиране на двигателя: Неизправният инжектор може също да подаде твърде много гориво към цилиндъра, което води до вълнообразни обороти на двигателя. Ако това се случи, оборотите на двигателя ще продължат да се променят и при постоянно натоварване и газ.
  • Липса на запалване в някои цилиндри на двигателя: при нарушено подаване на гориво, цилиндрите на двигателя може да не са в състояние да осигурят достатъчно мощност на превозното средство, което да доведе до прекъсване в запалването.
  • Изтичане на гориво: ако забележите дизелово гориво от външната страна на инжектора или наблизо, инжекторът може да е повреден или уплътнението може да е износено.
  • Лоша икономия на гориво: ECU ще компенсира всички дефектни инжектори чрез прекомерно зареждане. Това кара двигателя да работи с богата смес, използвайки повече гориво, отколкото е необходимо.
  • Повишени емисии: лош инжектор може също да доведе до непълно изгаряне на дизеловото гориво и като такова до увеличени емисии в дизеловите автомобили.

Как да диагностицирам дефектен инжектор на Common Rail?

Ако вашият клиент е имал някой от горните проблеми и подозирате, че дизеловият инжектор е виновен, важно е да извършите задълбочена диагностика, за да определите точната причина:

  • Идентифициране на кода на неизправността: Първият етап при идентифициране на неизправностите на Common Rail е изчитане на OBD грешки на превозното средство. Използвайки качествен инструмент за диагностика, ще можете бързо да идентифицирате кодовете за грешки и да стесните диагнозата си.
  • Проверете инжекторите: Ако OBD е генерирал код за повреда на системата за впръскване на гориво, след това проверете функционалността на инжектора. Диагностични стендове могат да бъдат свързани към инжекторите, предотвратявайки необходимостта от пълно премахване и повторно инсталиране на системата. Стендът събира и измерва обратния на поток на изтичане от инжекторите и показва кой инжектор може да е повреден и да се нуждае от подмяна. Заменяйки отделни инжектори, а не цял комплект, сервизите могат да спестят както време, така и пари.
  • Проверете функцията на помпата Common Rail: След това монтирайте комплекта Rail Kit директно върху изходната тръба за високо налягане от помпата и завъртете двигателя, за да запишете налягането в системата. Комплектът Rail Kit показва резултатите цифрово и ако цифрата се различава от определеното измерване на налягането за приложението на превозното средство, помпата може да е повредена.
  • Тествайте електрическата изправност на инжекторите: Можете да тествате за отворена верига на намотката и вътрешно късо съединение, да проверите изолацията на бобината към корпуса на инжектора и да измервате съпротивлението и индуктивността на бобината. Това ще ви позволи бързо и лесно да идентифицирате всички електронни повреди, както на автомобила, така и извън него. Забележете, ако инжекторът на соленоида на Common Rail има електронна повреда, той не може да бъде поправен.

Как да сменим инжектора на Common Rail?

След като установите дефектния инжектор, извършете подмяната, като използвате следните стъпки:

  • За начало проверете дали в системата не е останало остатъчно налягане с помощта на диагностичен инструмент.
  • След това извадете инжекторната тръба – не забравяйте да запушите всички открити тръби, за да избегнете замърсяване.
  • Отстранете системата за обратно гориво. Може да се наложи да изключите конектора на подгревната свещ в зависимост от приложението.
  • След това извадете електрическия конектор и задържащата скоба и извадете инжектора от гнездото.
  • Преди да монтирате резервния инжектор, важно е да отбележите новия корекционен код.
  • Свалете защитната капачка от дюзата и плъзнете внимателно новия инжектор на място.
  • Монтирайте задържащата скоба и затегнете с въртящ момент според спецификациите на производителя на автомобила.
  • След това монтирайте отново електрическия съединител, обратното гориво и подгревната свещ.
  • Инсталирайте нова тръба за високо налягане и отново затегнете с въртящ момент според правилните спецификации, като използвате подходящата инструментална екипировка.
  • Накрая препрограмирайте ECU с новия корекционен код с помощта на диагностичен инструмент. Това ще гарантира, че е направена настройка на импулсните времена и е поддържано правилното подаване на гориво.

Как да се грижим за инжекторите на Common Rail?

Инструктирайте клиентите си с няколко прости съвета за поддръжка:

  • Инспектирайте инжекторите редовно – като правило това трябва да бъде на всеки 30 000 км, но може да бъде и по-скоро, ако се правят чести по-кратки пътувания.
  • Използвайте първокачествено гориво с добавени препарати, за да запазите частите на двигателя чисти от отлагания.
  • Периодично добавяйте препарат за почистване на горивната система към резервоара си, за да поддържате състоянието на системата за впръскване на гориво.
  • Сменяйте редовно моторното масло, за да работи с оптимална ефективност. В процеса на експлоатация, то започва да се разгражда, като постепенно губи способността си да почиства, охлажда и смазва двигателя.
  • Сменяйте редовно въздушните, маслените и горивните филтри. Зацапаните или запушени филтри ще пропуснат замърсители в двигателя, причинявайки щети на ключови компоненти и ще повлияят на работата на двигателя и икономията на гориво.
  • Помислете за стила си на шофиране. По-кратките пътувания и форсирано шофиране ще увеличат натоварването и следователно износването на системата за впръскване на гориво.

Следвайки горните съвети, ще можете да определите възможните причини, да рационализирате процеса на диагностика и да извършите най-добрата смяна на инжектор – за качествен, дълготраен ремонт, на който вие и вашите клиенти можете да се доверите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!