КЛАПАНИ В МАСЛЕНИТЕ ФИЛТРИ – ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕХНИТЕ ФУНКЦИИ И ЕФЕКТИ

17 януари 2019, 9:00

Има три вида клапани, които могат да бъдат намерени в корпусните маслени филтри. Използването им в даден филтър зависи от конструкцията на филтъра, както е определено от производителя на двигателя или превозното средство. Повече подробности за функциите на отделните клапани и защо те са толкова важни:

Клапан за обезвъздушаване

Този клапан най-често е под формата на гумена мембрана, прилепнала към вътрешната страна на капака на филтъра. Тази мембрана закрива отворите, през които замърсеното масло попада във филтъра. Предназначението на вентила против оттичане е да предотврати изтичането на масло от филтъра, когато двигателят е изключен. Клапанът против оттичане е необходим във филтрите, завинтени в горната част на тялото на двигателя (ако капакът на филтъра е обърнат нагоре, гравитацията поема функцията на вентила).

Байпасен клапан

Байпасният клапан се използва, когато филтърът е запушен поради дълъг период от време между подмяната на маслото или когато автомобилът работи при ниска температура (маслото е студено и вискозно). Байпасният клапан се отваря в резултат на повишаване на налягането, за да се увеличи пропускателната способност на масления поток в двигателя, тъй като може да има риск от недостатъчно смазване на частите, които работят заедно. Използването на байпасен клапан се дължи на факта, че мръсното масло винаги е по-добро за двигателя от пълното му отсъствие. Липсата на смазване може да повреди двигателя.

Антисифонна клапа

Този клапан предотвратява изтичането на маслото от филтъра, когато двигателят е изключен. Той има функция, подобна на тази на клапана против оттичане – с тази разлика, че клапанът е поставен върху „чистата” страна на филтъра. В резултат на това филтърът постоянно се пълни с масло, независимо дали двигателят работи или не. След стартиране на двигателя, антисифонният клапан значително намалява сухото триене между частите, които работят съвместно, тъй като допринася за бързия поток на масло към двигателя.

Източник: filtron eu

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!