Проблеми с гуменото каре на Mercedes

26 ноември 2020, 13:00

Какво представлява гуменото каре?

Гуменото каре е съединително устройство, изработено от твърда гума. Входящите и изходящи фланци на вала са закрепени с болтове към диска от двете страни (вижте снимката по-долу). Предавателната кутия, задвижващият вал и диференциалът не са свързани директно един с друг, а вместо това са свързани чрез гумени карета.

В Mercedes има две гумени карета:

Предно гумено кареТо свързва трансмисията с карданния вал, докато задното свързва карданния вал с диференциала.

Задно гумено каре. Задната част е по-видима, тъй като е удобно разположена между задвижващия вал и задния  диференциал.

По отношение на функционалността, гуменото каре има две предназначения:
  1. Когато автомобилът ускорява или намалява скоростта, гуменото каре помага поемането на прекомерните усукващи натоварвания.
  2. Когато трансмисията предава мощност на диференциала, гъвкавият диск изолира полуоските от вибрации.

Обикновено продължителността на живота на гъвкавия диск е голяма. Може да изкара до 250 – 300 000 км, преди да започне да се влошава. Но без значение колко здрав, той се поврежда в даден момент.

Симптоми на повреда на гуменото каре

Физически, повреден гумен диск ще има:
  • пукнатини по повърхността му;
  • отделяне на каучука от втулките;
  • изкривяване на цялостния му вид.

Понякога обаче физическите щети не се виждат с просто око. Те са видими само при центробежна сила, когато задвижващият вал се върти.

Симптоми, които започват да се появяват когато гуменото каре е напукано, разпада се или липсват болтове:

  1. Прекомерна хлабина на задвижващия вал, което води до необичайни вибрации в централната част на пода.
  2. Усещане за „грубo превключване“ при поставяне на колата на задна предавка и при превключване при шофиране.
  3. Шум отдолу на колата, който прилича на почукване, който става по-силен при ускоряване (при сериозни повреди на гъвкавия диск).

Причини за повреда на гуменото каре на Mercedes

Има редица причини гуменото каре да започне да се напуква или да се повреди.

  1. Възраст на автомобила. Колкото по-стара е колата, толкова повече се влошава състоянието.
  2. Топлина. Тъй като гъвкавият диск е направен от гума, топлината бавно го износва.
  3. Несъосност на задвижването. Когато задвижването е несъосно, това ще доведе до твърде голямо разтягане на гъвкавия диск, което ще доведе до износване и напукване.

Подобно на другите части на превозното средство, гуменото каре се нуждае от редовна проверка. По време на всяка смяна на маслото го проверявайте заедно със спирачните тръби, маншоните на полуоските, течността на сервоуправлението и т.н. Или ако започнете да усещате необичайни вибрации и / или тропане, трябва да проверите гуменото каре за пукнатини.

Когато забележите някакви признаци на повреда, незабавно ги заменете.

Съвети за подмяна на гуменото каре

Смяната на гъвкавия диск не изисква премахване на целия задвижващ вал. Трябва да премахнете само карето. Замяната му не е трудна, но трябва да бъдете много внимателни, за да поставите новото правилно.

Тъй като е относително лесно да извадите диска от неговото място, е много възможно да не помните как е бил ориентиран или къде са били болтовете и как са били разположени. За да ви спаси от проблема с подмяната на карето отново и отново, не забравяйте, че има само един правилен начин за позиционирането му. Всъщност има ориентация за посоката, написана на немски, която казва „diese Seite in der hinteren“ (тази страна отзад).

Следващото нещо, което трябва да запомните, е поставянето на болтовете. Не всички болтове имат еднаква дължина; следователно трябва да запомните всичките шест отвора, където е предназначен всеки един. Смяната на задното каре следва същото правило. Но когато го демонтирате, започнете с откачане на тези болтове, свързани към кардана. Когато задвижващият вал е паднал малко, освободете тези, които са свързани към диференциала. Връщането на новото каре обратно следва тези стъпки в обратен ред.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!