Отлагания по инжекторите

27 май 2020, 13:00

При горенето на дизеловото гориво се образува депозит върху външната и / или вътрешната повърхност на инжектора и дюзата. Факторите, които влияят върху отлаганията на инжектора, включват свойствата, химичен състав и локална температура на горивото, както и геометрията на инжектора. Разработени са стандартизирани тестове, за да се определи тенденцията за повлияване на комбинация от гориво и инжектор на отлаганията. Депозитите на инжектора могат да имат редица отрицателни ефекти върху работата на двигателя, включително загуба на мощност и увеличени емисии.

Замърсяването с твърди отлагания във вътрешността на инжектора за дизелово гориво или накрайника му е важен проблем. Това явление възниква по време на стареене на инжектора и се състои от поредица от химически реакции, чиито продукти се отлагат върху външните и / или вътрешните метални повърхности на инжектора и / или дюзата. Отлаганията на дизеловите инжектори могат да бъдат категоризирани като отлагания на дюзата на инжектора и вътрешни отлагания в инжектора. Последните се наричат ​​също вътрешни инжекционни отлагания.

Факторите, които влияят върху отлаганията на инжектора, по същество попадат в три категории: (1) свойства и химичен състав на горивото, (2) локална температура на горивото и (3) дюзата на инжектора и вътрешните повърхности, навлажнени с гориво.

Свойства и химичен състав на горивото

Характеристиките на горивото като висок вискозитет, ниска летливост и реактивност на ненаситените въглеводородни вериги (олефини, ароматни вещества) могат да улеснят въглеродните отлагания в отворите на дюзите и образуването на изпъкналости на върха на дюзата. Доказано е, че наличието на малки следи от Na, Zn, Cu и Ca в горивото (метално замърсяване) значително засилва загряването на дюзите, както и вътрешните отлагания на инжектора . Пакетът с добавки, разтворен в горивото, също има важен ефект върху замърсяването с метал и по-общо върху коксуването на инжектора.

Наличието на биодизел в горивото също може да повлияе на образуването на отлагания на инжектора. Биодизелът може да допринесе за образуването на инжекторни отлагания. Биодизелът съдържа не само микроелементи, които могат да засилят образуването на отлагания в инжектора. Карбоксилната киселина, образувана по време на окисляване на биодизел, може да корозира железни повърхности, за да се получи железен карбоксилен слой. Този слой сол може след това да улавя други компоненти, намиращи се в горивото, например полимери, които също се образуват по време на окисляване на биодизела.

Локална температура на горивото

Влиянието на температурата върху коксуването на дюзите също е значително . Установено е, че кинетиката на топлинната кондензация и крекинга на дизеловото гориво ускорява скоростта на отлагания в дюзата, когато температурите надвишават 300 ° C. Тази стойност изглежда е критичен праг за коксуване при дизелови двигатели.

Редица компоненти на двигателя като EGR и охлаждането на въздуха на зареждане могат да повлияят на температурата на газовете в цилиндъра и по този начин на температурата на компонентите, изложени на тези газове, като дюзата на инжектора. Тези конструктивни параметри също могат да повлияят на замърсяването на дюзите, тъй като степента на химическа реакция, включително свързаната с образуването на отлагания на инжектора, е много чувствителна към температурата.

Геометрия на инжектора

Трети фактор, който влияе върху натрупването на инжекторния депозит, е геометрията на инжектора. Една от сегашните тенденции при инжекторите с обща шина е увеличаване на броя на отворите за инжектиране (например от шест до осем) и намаляване на диаметъра им . Това, заедно с непрекъснатото повишаване на нивото на инжекционното налягане, беше един от начините за справяне с нормите за емисии от Euro 5. Въпреки това отворите с по-малък диаметър засилват ефекта на коксуване, поради по-високата им чувствителност към замърсяване. За съжаление намалените нива на кавитация могат да увеличат натрупването на отлагания в отворите за дюзи на инжектора. Обикновено се смята, че кавитацията в отворите на дюзите помага за премахване на коксуемите отлагания.

Депозити на дюзите

Източник: dieselnet

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!